Modi je poslednji put bio u Rusiji 2019. godine, i sastao se s Putinom na forumu u dalekoistočnoj luci Vladivostoku. U septembru 2022. su razgovarali u Uzbekistanu, na samitu bloka Šangajske organizacije za saradnju, ali prošle nedelje Modi nije došao na sastank te grupe u Kazahstanu.

Čitidž Badžpi, viši naučni saradnik za Južnu Aziju u britanskom Institutu Čatam haus rekao je da se Indija sve više udaljava od svih foruma u ​​kojima Rusija i Kina imaju istaknutu ulogu.

Rusija ima bliske odnose s Indijom od Hladnog rata, koja je njen ključni trgovinski partner od pre dve godine, kada je Zapad počeo da uvodi sankcije Rusiji.

Kina i Indija su ključni kupci ruske nafte zbog sankcija koje su zatvorile većinu zapadnih tržišta za ruski izvoz.

Pod Modijevim vođstvom, Indija je izbegavala da osudi rusku vojnu akciju u Ukrajini, istovremeno naglašavajući potrebu za mirnim rešenjem.

Očekuje se da će Modi nastojati da nastavi bliske odnose s Rusijom, važnim trgovinskim partnerom i glavnim dobavljačem oružja Indiji.

Otkad su zapadne sankcije blokirale izvoz ruske nafte od početka ruskog rata u Ukrajini, Indija je postala ključni kupac i sada više od 40 odsto uvozne nafte dobija iz Rusije.

Mada zavisi od Rusije za vojne nabavke, a snabdevanje iz Moskve je smanjeno zbog borbi u Ukrajini, Indija kupuje više od SAD, Izraela, Francuske i Italije.

“Saradnja u oblasti odbrane će očigledno biti prioritetna oblast”, ​​rekao je Badžpi, dodavši da je 60 odsto indijske vojne opreme i sistema ruskog porekla.

Neutralan stav Indije koja ne osuđuje niti odobrava rat Rusije protiv Ukrajine, a poziva na pregovore o okončanju borbi, ojačalo je Putinove napore da se suprotstavi onome što on naziva dominacijom Zapada u svetu.

Tereza ​​Felon, analitičarka Centra za studije Rusije, Evrope i Azije je rekla da poseta Modija Rusiji pokazuje da “Putin pokušava da pokaže da nije vazal Kine, da ima mogućnosti, da je Rusija i dalje velika sila”.

Aleksandar Gabujev, šef Evroazijskog centra Karnegi Rusija, rekao je da Putinovo delovanje na svetskoj sceni pokazuje da je on “daleko od izolacije” i da Rusiju ne treba zanemariti.

U pregovorima Modija i Putina će značajna biti i namera da se razvije pomorski koridor između glavne indijske luke Čenaj i Vladivostoka, kapije za ruski Daleki istok.

Trgovina Indije i Rusije je naglo porasla, dostigavši blizu 65 milijardi dolara u finansijskoj godini 2023-24, zbog snažne saradnje u energetici, rekao je novinarima u petak indijski ministar spoljnih poslova Vinaj Mohan Kvatra.

Uvoz Indije iz Rusije je dostigao 60 milijardi dolara, a izvoz svega milijarde dolara u fiskalnoj godini 2023-24, rekao je Kvatra.

Većina izvoza Indije u Rusiju su lekovi i drugi farmaceutski proizvodi, oprema za telekom, gvožđe i čelik, oprema za pomorstvo i mašine.

Uvoz Indije iz Rusije obuhvata sirovu naftu i naftne derivate, ugalj i koks, bisere, drago i poludrago kamenje, đubrivo, biljno ulje, zlato i srebro.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *