„Ovakvim postupanjem, SPC zloupotrebljava poverenje i autoritet koji ima u srpskom društvu, čime ugrožava najranjivije medju nama krijući se iza zaštite tradicionalnih vrednosti“, navedeno je u saopštenju.

Podsećaju da je na skup u nedelju, 11. septembra pod nazivom „Litije za spas Srbije“ pozvao je lično poglavar SPC, patrijarh Porfirije, koji je na istom skupu izjavio da „nikome ne namećemo naš način života i ne želimo da nam bilo ko, sa bilo koje strane sveta dolazi nameće svoj pogled na svet i svoje vrednosti“ dok je u prethodnoj izjavi LGBTIQ+gradjane i gradjanke nazvao „zlom protiv koga se treba boriti“.

Inicijativa je ocenila da je Patrijarh Porfirije prethodno odabrao svoju stranu sveta na šta je jasno ukazala centralna zastava koja je razvijena na skupu koji je podržao.

„Ovim putem podsećamo predstavnike institucija Republike Srbije da je Srbija sekularna država u kojoj crkva nema ingerencije da se meša u poštovanje zakona i da ljudska prava nisu u njenoj nadležnosti. Jučerašnji skup, usmeren protiv održavanja Europrajda, ostaće upamćen kao još jedan čin kojim je SPC ukaljala svoj ugled umesto da bude na strani onih koji su obespravljenih“, istakla je Inicijativa.

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.