Stojković je u inicijativi naveo da predsednik Republike „nema ustavnu nadležnost da zabranjuje niti dozvoljava bilo čija javna okupljanja“.

„Sloboda na javno okupljanje je neprikosnoveno pravo gradjana koje se ne može i ne sme ograničavati iz bilo kog drugog razloga sem onih koji su navedeni u Ustavu (bezbednost, zdravlje, moral, prava drugih). Suprotno Ustavu predsednik Republike je najpre preoteo nadležnost za ostvarivanje prava na javno okupljanje od vlade, a potom je tako uzurpiranu nadležnost iskoristio da povredi prava gradjana iz člana 54 Ustava i zabrani im javno okupljanje“, stoji u inicijativi.

Ocenjuje se da se takvim postupanjem predsednika Republike uspostavlja „opasan presedan“ i da je „nužno da Ustavni sud po zahtevu trećine poslanika utvrdi navedene povrede Ustava, a potom da narodna skupština razreši predsednika“.

Inicijativa je upućena poslaničkim grupama Ujedinjeni, Demokratska stranka, Moramo – Zajedno, Evropski regioni, Zeleno-levi klub – Ne davimo Beograd, Savez vojvodjanskih Madjara i Narodna stranka.