Inicijativu “ProGlas” su pokrenuli Ljubomir Simović, Vladimir Kostić, Ivanka Popović, Miodrag Majić, Miodrag Jovanović, Dragan Bjelogrlić, Vladica Cvetković, Svetlana Bojković, Gojko Božović, Srdan Golubović, Biljana Stepanović, Filip Ejdus i Tamara Džamonja Ignjatović.

U saopštenju piše da će podršku ovoj inicijativi koju građani mogu potpisati na njenom sajtu https://www.proglas.co.rs/, narednih nedelja moći da daju i na tribinama širom Srbije.

Prvo predstavljanje teksta “ProGlasa”, svrhe i ciljeva te inicijative biće sutra, u ponedeljak, u Zrenjaninu od 17:30 u “Zoni društvenog dijaloga”.

Na tribini će govoriti neki od inicijatora ProGlasa – glumac Dragan Bjelogrlić, glumica Svetlana Bojković, sudija Apelacionog suda Miodrag Majić i profesor Pravnog fakulteta Miodrag Jovanović.

“ProGlas” će biti u sredu, 15. novembra, predstavljen građanima u Gornjem Milanovcu, u petak, 17. novembra, u Pančevu, kao i u nedelju, 20. novembra, u Novom Sadu.

“Ovu inicijativu iza koje stoji grupa zabrinutih intelektualaca, a čija je ideja… da pozove birače da u što većem broju izađu na predstojeće izbore, podržao je i veliki broj javnih ličnosti”, piše u saopštenju.

Među njima su glumci Gorica Popović, Vesna Čipčić, Anita Mančić, Jelena Stupljanin, Radoslav Rale Milenković, Milan Caci Mihailović, Marko Janjić,reditelji Tanja Mandić Rigonat i Zdravko Šotra.

“ProGlas” su potpisali i univerzitetski profesori Aleksandar Baucal, Marija Kleut, Ljubomir Erić, Neda Todorović, Snežana Milinković, Danica Popović, Žarko Trebješanin, Ivan Medenica.

Tu inicijativu su podržali i pisci Jelena Lengold, Jasminka Petrović, Dragan Velikić, Radmila Lazić, Aleksandar Baljak, Veselin Marković, Srđan V. Tešin, Tomislav Marinković, Vasa Pavković.