Ugovor o saradnji, na godinu dana, potpisali su direktor Centra za digitalnu transformaciju Privredne komore Srbije (CDT PKS) Predrag Nikolić i direktorka Instituta za nuklearne nauke “Vinča” Snežana Pajović.

Pajović je istakla da ovo partnerstvo za Institut za nuklearne nauke “Vinča” od velikog značaja, jer znači da zvanično postaje deo projekta modernizacije i unapređenja Srbije kroz projekat digitalne transformacije.

“Ovo će omogućiti ne samo razvoj industrije već i naučno istraživački razvoj, na mnogo intenzivniji i moderniji način, sve radi definisanja visokih tehnoloških pristupa i inovativnog biznisa. Nastojaćemo da u okviru svake oblasti uz pomoć CDT-a primenimo softvere i formiramo habove, kao digitalne prostore u kojima će doći do razmene znanja i samim tim i bržeg razvoja inovativnih proizvoda i usluga”, kazala je Pajović.

Direktor Centra za digitalnu transformaciju PKS Predrag Nikolić podsetio je da je INNO-VERSE digitalna platforma, lansirana u martu ove godine, jedan od najsavremenijih alata zasnovanih na veštačkoj inteligenciji, dizajnirana da olakša i ubrza povezivanje privrede sa najnovijim IT rešenjima.

“Platforma je namenjena kompanijama, startapovima, naučno-istraživačkim institucijama i razvojnim centrima koji su u neprestanoj potrazi za unapređenjem konkurentnosti i tržišnih pozicija”, kazao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, ova saradnja predstavlja veliki korak za INNO-VERSE, jer integracija sa Institutom “Vinča” donosi dodatni kredibilitet i snagu platformi.

Dodao je i da je ovo prilika da se INNO-VERSE pozicionira kao ključni alat za povezivanje akademske zajednice sa industrijom, omogućavajući brži razvoj i implementaciju inovacija.

“Planira se i saradnja i umrežavanje i sa ostalim naučnim institucijama u čitavoj Srbiji, kako bi se naučne aktivnosti u korist privrede još efikasnije pokrenule, a naučnici imali mogućnost da međusobno komuniciraju i razvijau nove ideje i inovacione proizvode, ali i da imaju pristup globalnim informacijama u oblasti nauke. Pored toga, informacije sa platforme biće na raspolaganju i studentima kroz CDT akademiju”, dodao je Nikolić.

Istakao je da će saradnja omogućiti studentima i mladim istraživačima da direktno sarađuju sa industrijom i tako unaprede praksu i primenljivost znanja.