Kako javlja televizija jedinice ratne mornarice, vazduhoplovnih i kopnenih snaga učestvuju u vežbama na površini od više od milion kvadratnih kilometara istočno od strateškog Ormuškog tesnaca.

Gotovo 20 odsto brodskog prevoza nafte prolazi kroz Omanski zaliv i Indijski okean.

Vežbe su organizovane u vreme kada su visoke tenzije izmedju Irana i SAD posle jednostranog povlačenja Amerike iz iranskog nuklearnog sporazuma sa svetskim silama 2015. godine.

SAD je iz sporazuma povukao bivši predsednik Donald Tramp 2018. i ponovo uveo sankcije Iranu zbog čega je ta zemlja postepeno prestala da poštuje ograničenja uvedena prema sporazumu.

Državna televizija javila je da su brigade, uključujući komandose i pešadiju rasporedjeni za godišnje vežbe. Borbeni avioni, helikopteri, vojni transportni avioni, podmornice i dronovi će takodje učestvovati u vežbi.

Vojna vežba nazvana Zulfagar 1400 ima za cilj popravljanje spremnosti u suočavanju sa stranim pretnjama i mogućom invazijom, navela je državna televizija.

Američki zvaničnici su prošle nedelje javili da je Iran u Omanskom zalivu zaplenio tanker sa naftom koji plovi pod vijetnamskom zastavom i da ga još drži u svojoj luci. Iran je dao drugačiju verziju ovog dogadjaja navodeći da su komandosi Revolucionarne garde sprečili SAD da zapleni tanker koji prevozi iransku naftu u Omanskom zalivu i oslobodili brod.

Iranski nuklearni sporazum, potpisan 2015. daje ekonomske podsticaje Iranu u zamenu za ograničenje njegovog nuklearnog programa, a cilj je da spreči Iran da razvije nuklearnu bombu. Iran insistira na tome da je njegov nuklearni program isključivo mirnodopski.

Posle povlačenja SAD iz sporazuma 2018. godine Iran je postepeno i javno odustajao od ograničenja njegovog nuklearnog razvoja prihvaćenog prema nuklearnom sporazumu.

Posle više meseci odlaganja Evropska unija, Iran i SAD objavili su prošle nedelje da će posredni pregovori namenjeni za oživljavanje sporazuma biti nastavljeni 29. novembra u Beču.