Iranska državna televizija javila je da 11 njihovih brodova učestvuje u vežbama, a da su im se pridružila tri ruska broda uključujući jednog razarača, i dva kineska plovila. Iranska revolucionarna garda će takodje učestvovati sa manjim brodovima i helikopterima.

U izveštaju se navodi da će vojne vežbe pokriti oko 17.000 kvadratnih kilometara na severu Indijskog okeana i da će uključiti noćne borbe, operacije spasavanja i vežbe u borbi protiv požara.

Ovo su treće pomorske vežbe tih zemalja od 2019. godine. Podudaraju se sa posetom iranskog predsednika Ebrahima Raisija Rusiji, koja je završena juče.

„Poboljšanje bilateralnih odnosa Teherana i Moskve ojačaće bezbednost u regionu i medjunarodnoj areni“, rekao je Raisi po povratku iz Rusije danas, javila je zvanična novinska agencija Irna.

Teheran nastoji da pojača vojnu saradnju sa Pekingom i Moskvom u vreme kada su visoke regionalne tenzije sa SAD. Posete ruskih i kineskih pomorskih predstavnika Iranu takodje su povećane poslednjih godina.

Iran održava redovne vojne vežbe poslednjih meseci dok se sa teškoćama vode pregovori o oživljavanju nuklearnog sporazuma sa svetskim silama iz 2015. godine.

Rusija je takodje u sporu sa SAD i Zapadom oko svog suseda Ukrajine gde je poslala oko 100.000 vojnika za koje Vašington, Kijev i njihovi saveznici strahuju da će biti upotrebljeni za invaziju Ukrajine.

Rusija je juče objavila održavanje pomorskih vežbi na više lokacija koje uključuju veći deo njenog pomorskog potencijala – više od 140 ratnih brodova i više od 60 aviona. Vežbe će trajati do kraja februara, a biće održane u Crnom moru, na Sredozemlju, severoistočnom Atlantiku i Pacifiku, pored zajedničkih vežbi sa Iranom u Indijskom okeanu.