Autori analize su  istraživači Elmin Čuljković i Emir Bihorac, koji su u toj brošuri obuhvatili hronološki pregled događaja koji su prošle godine u junu i julu izazvali kolaps u Opštoj bolnici u Novom Pazaru.

Čuljković je na konferenciji za novinare rekao da se jedan od zaključaka analize odnosi na kasno reagovanje zdravstevnih ustanova, koje su krizu dočekale „nespremno i neorganizovano“ i koje su bile usmerene na sakrivanje stvarne situacije na terenu.

“Politizacija rada jedan je od glavnih problema u funkcionisanju zdravstvenih ustanova. Rukovodioci zdravstevnih uglavnom su članovi vladajuće stranke i oni nisu bili u stanju da reaguju shodno struci već shodno onome što koristi njihovoj partiji”, naveo je Čuljković.

Bihorac je isatakao da je u preporukama ove analize istaknuta potreba depolitizacije, ali i istinitog i pravovremenog obaveštavanja javnosti o epidemiološkoj situaciji.

“Od Ministarstva zdravlja zatražena je kontrola rada zdravstvenih ustanova putem inspekcijskih službi, kao i razvoj tih ustanova koji mora da prati broj i potrebe stanovnika kojima je usluga potrebna”, rekao je Bihorac.

Analiza kolapsa zdravstvenog sistema u Novom Pazaru tokom leta 2020.godine “Pazarski scenario” izrađena je u okviru projekta “Zajedno za aktivno građansko društvo”, a sredstva za štampu obezbedlili su USAID i Beogradska otvorena škola.

Inicijativa slobodnih građana (ISG) osnovana je u junu 2020. godine tokom protesta građana ispred novopazarske bolnice.