Oni su naveli da su na taj način izloženi progonu, te da im je sigurnost ugrožena zbog čega su se obratili Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal i policiji kako bi se otkrio identitet osobe protiv koje će podneti krivičnu prijavu.

“Ova vrsta uznemiravanja na internetu predstavlja poseban pritisak, ne samo na nas kao pojedince, već i za čitav nevladin sektor, čije vrednosti i ciljeve delimo. Naša Inicijativa se zalaže za osnaživanje i promociju građanskog aktivizma, jačanje uticaja građana u procesima donošenja propisa i odlučivanja, kao i unapređenje transparentnosti i odgovornosti rada javne vlasti i institucija”, navodi se u saopštenju.

Iz ISG pozvali su medije i nevladine organizacije da osude “takav vid ugrožavanja bezbednosti i internet pritiska”.

NVO: Neprihvatljivo vređanje, nadležni da reaguju

Novopazarske organizacije civilnog društva Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, “Urban-In” i Akademska inicijativa “Forum10” osudile su danas pretnje upućene aktivistima ISG i pozvale nadležne državne organe da hitno reaguju.

Ta udruženja građana ocenila su da su uznemiravanje i vređanje apsolutno neprihvatljivi i da građanski aktivizam u demokratskom društvu, korišćenje Ustavom zagarantovanih prava, ne može i ne sme biti povod za javni progon ili medijski linč bilo koje vrste.

“Svedoci smo da su predstavnici nevladinih organizacija poslednjih godina izloženi javnom linču na društvenim mrežama, što je ustaljena praksa koja se manifestuje nakon javnog iznošenja političkih stavova ili kritičkih osvrta na određene društvene pojave u gradu”, navodi se u saopštenju.

Te tri organizacije su podsetile da to nije prvi slučaj vređanja i omalovažavanja predstavnika organizacija civilnog društva, pozivajući svoje kolege da ne reaguju neprimereno na provokacije, već da nastave borbu za demokratski i slobodan ambijent, bez obzira na nepodnošljive uslove i zagađen javni prostor.