U prvih pet najvećih problema, po oceni gradjana Kosova, su i problemi urbanog prostora i rast cena osnonih životnih namirnica.

Rezultati istraživanja pokazuju da je radom predsednice Vjose Osmani zadovoljno 55,2 odsto anketiranih, radom premijera Aljbina Kurtija 53,2 odsto a radom parlamenta 50,3 odsto ispitanika.

Radom Vlade zadovoljno je 47,6 odsto gradjana a poraslo je i poverenje gradjana u rad Kancelarije glavnog tužioca čiji rad pozitivno ocenjuje 34 odsto ispitanika.

Po nalazima istraživanja, zadovoljstvo radom političkog rukovodstva Kosova poraslo je za šest procentnih poena i iznosi 30,7 odsto što je najviši zabeleženi nivo u dosadašnjoj 21 anketi UNDP pod nazivom „Puls javnosti“.

Indeks ekonomskog kredibiliteta je po prvi put prešao granicu od 1,52 poena, što sugeriše da više od polovine gradjana pozitivno gleda na ekonomske izglede Kosova.

Ukoliko bi izbori bili održani u bliskoj budućnosti, na glasanje bi izašlo 77,6 odsto opredeljenih ispitanika.

Kada je reč o pandemiji korona virusa, 51 odsto ispitanika je navelo da je imala negativan uticaj na njihovo ekonomsko blagostanje, nešto više od polovine anketiranih je navelo da je uticala na njhovo mentalno zdravlje dok je 43,9 odsto ispitanika navelo da je pandemija negativno uticala na njihovo zdravlje.

Nalazi pokazuju blagi pad osećaja sigurnosti medju ispitanicima, pri čemu se 73,6 odsto anketiranih oseća bezbedno napolju. Podaci razvrstani po polu pokazuju da je osećaj sigurnosti manji kod žena (71,5 odsto) nego kod muškaraca (75,4 odsto).

Istraživanjem UNDP obuhvaćeno je više od 1.300 ispitanika.