Predsednica italijanske vlade krenula je noćas vozom iz Poljske za Kijev gde se očekuje tokom pre podneva, objavila je televizija Skaj TG24.

Meloni je sinoć telefonom razgovarala sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom koji se upravo vratio u Poljsku posle iznenadne posete Kijevu, navela je italijanska vlada.

“Dvoje vođa razgovaralo je o tekućoj bliskoj saradnji na podršci Ukrajini, uključujući pomoć u bezbednosnim, ekonomskim i humanitarnim pitanjima”, navela je italijanska vlada.

Meloni je juče u Poljskoj obećala da će posetiti Ukrajinu pre prve godišnjice početka ruske invazije 24. februara.

“Mi smo pružili finansijsku, vojnu, humanitarnu i građansku pomoć. Naravno, Ukrajina može da računa na Italiju jer kao što smo pokazali od početka… bili smo tu i nastavićemo da budemo tu”, rekla je ona sinoć u obraćanju novinarima u Varšavi.

Služba italijanske premijerke sinoć je objavila da šalje Ukrajini električnu opremu (transformatore, kablove i pomoćnu opremu) u vrednosti od više miliona evra, koja će omogućiti snabdevanje strujom tri miliona ljudi.

Na vojnom planu Italija treba Kijevu na proleće da isporući sisteme odbrane zemlja-vazduh srednjeg dometa MAMBA, u saradnji sa Francuskom.

Meloni se sastala sa Zelenskim u Briselu 9. februara na margini EU samita.

Od preuzimanja dužnosti u oktobru Đorđa Meloni, vođa pofašističke partije Braća Italije, ponovila je podršku svoje zemlje Kijevu.

U svom prvom obraćanju u parlamentu ona je obećala da će nastaviti da bude pouzdan partner NATO u podršci Ukrajini, sledeći liniju svog prethodnika Marija Dragija.

Dragi je posetio Kijev u junu prošle godine zajedno sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.