Nakon potresa od 52 rudara koji su bili u tom delu, na dubini od 900 metara, 42 uspela su da sami izadju iz jame bez povreda, a za desetoricom nestalih tragaju od subote ujutru spasioci.

Sinoć su spasioci doprli do četvorice rudara koji nisu davali znake života, ali su zbog visoke koncentracije metana morali da se vrate, a nastavila je druga grupa koja je noćas iznela telo 36-godišnjeg rudara, oca dvoje dece, lekar je potvrdio smrt te je on prva potvrdjena žrtva nesreće.

„Koncentracija metana je visoka i to veoma ometa spasilačku akciju. Moraju da se smenjuju, borave tamo kratko vreme, popravljaju ventilaciju da bi mogli da krenu dalje“, kazao je danas novinarima jedan od direktora Rudnika Zofjuvka Marćin Golembjovski.

Dok su spasioci lokalizovali gde su se nalazila četiri nestala rudara bez znaka života, još uvek se ne zna gde su preostala šestorica, za koje se takodje strahuje da će crni bilans nesreće povećati na 10 poginulih, iako se spasioci nadaju da ipak možda idu da spasu žive.

Samo nekoliko dana pre jakog potresa u rudniku Zofjuvka u obližnjem rudniku uglja Pnjuvek, iste Jastšembske kompanije uglja, udaljenom nekoliko kilometara, u eksploziji metana poginula su petorica rudara, 15 je povredjeno, od kojih su šestorica sa opekotinama i dalje u teškom stanju u bolnici, a za sedmoricom nestalih spasioci posle kraćeg prekida ponovo tragaju.

Premijer Mateuš Moravjecki kada je u subotu obišao rudnik Zofjuvka kazao je da je naredio temeljne kontrole i istrage ovih nesreća u Jastšembskoj kompaniji uglja.