Odluka je doneta posle nedavnog telefonskog razgovora Lapida i predsednika Turske Tajipa Redžepa Erdogana.

U saopštenju je navedeno da je obnova odnosa na nivou ambasadora važna za regionalnu stabilnost i izraelsku ekonomiju, i da će Izrael nastaviti da jača svoju međunarodnu poziciju.

Turska je opozvala svog ambasadora i zatražila da izraelski ambasador ode u maju 2018. godine, u vreme nasilnih protesta na granici Izraela i pojasa Gaze u kojima su ubijene desetine Palestinaca.

Turski i izraelski lideri su se međusobno oštro kritikovali i Erdogan je označio Izrael zemljom koja ubija decu, a tadašnji premijer Izraela Benjamin Netanjahu optužio je turskog lidera za ubistva kurdskih civila, podsećaju izraelski mediji.

Ankara je takođe preduzela mere koje su izazvale gnev izraelskih zvaničnika, pre svega zato što je obezbedila podršku i utočište ekstremističkoj palestinskoj organizaciji Hamas.

U protekle dve godine, medjutim, Erdogan je promenio ton i izrazio interes za poboljšanje veza s Izraelom. Novi proces približavanja započeo je u maju 2020.

Predsednik Izraela Isak Hercog pozdravio je najavu obnove punih diplomatskih odnosa sa Turskom, izrazivši uverenje da će se time ohrabriti ekonomski odnosi, turizam i prijateljstvo između dva naroda.

Turska je saopštila da njena odluka o obnovi punih odnosa posle godina napetosti ne znači da će odustati od podrške Palestincima, i da je važno da se turske „poruke o (palestinskom pitanju) prenose direktno preko ambasadora“, preneo je AFP.