Dvojica lidera su razgovarala telefonom, a u izraelskom saopštenju je navedeno da se Putin izvinio.

U ruskom saopštenju nije bilo reči o izvinjenju, već se navodi da su dvojica lidera naglasila važnost obeležavanja nacističkog poraza u Drugom svetskom ratu, koji Rusija slavi u ponedeljak.

Benet je potencijalno bio posrednik izmedju Rusije i Ukrajine ubrzo nakon početka invazije Moskve, ali je ta uloga dovedena u putanje kada je Lavrov dao komentare o holokaustu koji su uvredili Jevreje.

Lavrov je rekao da Ukrajina i dalje može imati nacističke elemente iako je njen predsednik Vladimir Zelenski Jevrej, i da je Hitler je takodje imao jevrejsko poreklo, tako da to ne mora da znači ništa.

Izraelski ministar spoljnih poslova Jair Lapid koji je oštro kritikovao Rusiju zbog invazije, nazvao je Lavrovljevu izjavu „neoprostivom, skandaloznom i užasnom istorijskom greškom“.

On je tražio je da se Rusija izvini, a Izrael je protestovao kod ruskog ambasadora. Benet koji je umerenije kritikovao rusku invaziju, takodje je osudio Lavrovljev komentar.

„Premijer je prihvatio izvinjenje predsednika Putina za Lavrovljev komentar i zahvalio mu što je razjasnio predsednikov odnos prema jevrejskom narodu i sećanju na holokaust“, navodi se u današnjem saopštenju.

Posle svog jučerašnjeg razgovara s ukrajinskim predsedikom Volodimirom Zelenskim, Benet je danas i s Putinom razgovarao o evakuaciji civila iz opkoljene čeličane Azovstal u Marijupolju.

U izraelskom saopštenju se navodi da je Putin obećao da će dozvoliti evakuaciju civila, uključujući i ranjene, kroz humanitarni koridor Ujedinjenih nacija i Crvenog krsta.