Tokom šest meseci izraelske vojne operacije protiv palestinskog islamističkog pokreta Hamas, izraelski vojnici su uhapsili desetine stanovnika Gaze, pritvarajući ih bez podizanja optužnice.

“Očigledno je da su ovi zatvorenici pretrpeli ozbiljno maltretiranje, jer je jedan broj njih poslat u bolnicu Abu Jusef al-Nadžar na lečenje”, saopštili su izvori bliski upravi za granične prelaze.

Izraelska vojska nije komentarisala oslobađanje zatvorenika, već je navela da je “apsolutno zabranjeno” njihovo maltretiranje.

Grupa zatvorenika izvedena je danas sa teritorije Izraela preko prelaza Kerem Šalom na jugu, saopštila je uprava Gaze zadužena za prelaze i dodala da su svi prebačeni u bolnicu u Rafi na pregled.

Jedan od njih je rekao za AFP da su on i njegov prijatelj pretučeni i mučeni dok su bili u pritvoru.

“Bio sam na kolenima (skoro dva meseca), od pet ujutru do deset uveče, sa povezima na očima i vezanih ruku”, rekao je oslobođeni zatvorenik i dodao da je vojska puštala pse da ih napadnu.

Prošlog meseca, uprava za prelaze saopštila je da je 56 palestinskih pritvorenika puštenih iz izraelskih zatvora “imalo znake torture”.

Izraelska vojska je tada saopštila da pritvorenike “tretira u skladu sa međunarodnim pravom”.