Veliki priliv hiljade izraelskih fudbalskih navijača u Dohu na prvo Svetsko prvenstvo na Bliskom istoku izaziva strah od diplomatske krize izmedju zemalja koje nemaju formalne diplomatske odnose.

Upozorenje Izraela je deo kampanje ministarstva spoljnih poslova s ciljem da obrazuje svoje fudbalske navijače o zakonima i običajima konzervativne muslimanske zemlje.

Na sajtu kampanje, na hebrejskom i arapskom jeziku, prikazuje se potencijalno “minsko polje” za izraelske turiste u Kataru, zemlji koja kriminalizuje homoseksualnost i ograničava konzumiranje alkohola.

Poput mnogih arapskih državljana, ukljućujući one iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina, koji su normalizovali odnose sa Izraelom 2022. godine, stanovnici Katara podržavaju palestinsku stvar.

Situaciju bi moglo da zakomplikuje i to što će na turniru biti i najveći neprijatelj Izraela – Iran, koji se nalazi na 40 minuta leta od Katara.

U kampanji se traži od Izraelaca da sakriju sve izraelske simbole, zastavu i Davidovu zvezdu.

“Iranska reprezentacija će biti na Svetskom prvenstvu i procenjujemo da će je pratiti desetine hiljada navijača, a biće i drugih navijača iz zalivskih zemalja sa kojima nemamo diplomatske odnose. Umanjite svoj izraelski identitet radi vaše bezbednosti”, navodi se.

Prema izuzetno važnom dogovoru, Izraelci bez stranih pasoša sada će moći da putuju u Katar na Svetsko prvenstvo uprkos nedostatku formalnih veza. Katar je objavio prošle nedelje da će čak dozvoliti direktne letove iz Tel Aviva u Dohu za Izraelce, kao i za Palestince na Zapadnoj obali i u Gazi, čija mogućnost putovanja zavisi od izraelske vlade.

Gotovo 4.000 Izraelaca i 8.000 Palestinaca imaju vize za Katar za Svetsko prvenstvo. Ministarstvo procenjuje da bi 20.000 Izraelaca moglo da prisustvuje Mundijalu.

“Mnogi Izraelci fudbal smatraju esencijalnim. Pripremamo se za brojne Izraelce koji će biti u Kataru i bar neke od njih kojima će naša pomoć biti neophodna”, navodi se.

Kada je reč o LGBTQ izraelskim navijačima koji će prisustvovati turniru, na sajtu ministarstva naveden je savet: “Ne na javnom mestu”.

Takodje se upozorava i na pijanstvo na javnim mestima, što je nelegalno u Kataru. Tokom Mundijala, alkohol će biti dostupan samo u odredjenim zonama kao što su hoteli i posebne navijačke zone.

Izraelski zvaničnici izrazili su nadu da bi pozitivno izraelsko prisustvo u Kataru moglo da pomogne ambicijama Izraela da se dalje integriše u region posle sporazuma o normalizaciji sa dva arapska suseda Dohe iz zaliva.

“Nadamo se da će sve proteći glatko”, navodi se.