U Tel Avivu demonstranti su nosili veliku kopiju izraelske Deklaracije nezavisnosti, dok su se u Jerusalimu i Haifi desetine žena obukle kao sluškinje iz knjige Margaret Atvud “Sluškinjina priča” o fiktivnom budućem društvu koje tlači žene, preneli su izraelski mediji.

Demonstracije su održane sedmu subotu zaredom u okviru kampanje pokrenute otkako je ministar pravde Jariv Levin početkom januara najavio promene.

Netanjahu i njegove pristalice, članovi najdesnije orijentisane vlade u istoriji zemlje, koju uz njegov konzervativni Likud čine partije ultraortodoksnih Jevreja i ultradesničara, kažu da su promene neophodne jer pravosuđe ima preveliku moć.

Protivnici reformi, koji čine veliki deo izraelskog društva, upozoravaju da će reforme oslabiti Vrhovni sud Izraela i naneti štetu osetljvom sistemu demokratske kontrole i ravnoteže.

Oni takodje kažu da je Netanjahu, kome se sudi za korupciju, motivisan ličnom ljutnjom na pravosudni sistem i da je u dubokom sukobu interesa. Netanjahu tvrdi da je on žrtva “lova na veštice”.

U Tel Avivu su demonstranti nosili velike plavo-bele izraelske zastave i transparente na kojima je pisalo “Bibi ( Netanjahu) sve ima svoj kraj”, “Sloboda, pravda, mir” i “Trula Banana Republika”. Desetine demonstranata je blokiralo glavni put u tom gradu.

Bivši načelnik izraelskog generalštaba Dan Haluc je izjavio da se čini sve što se može kako bi reforme bile sprečene.

U nedelju je predsednik Izraela Isak Hercog apelovao na Netanjahua da teži kompromisu sa svojim političkim protivnicima i odloži sporne planove o reformi,ali ih je u ponedeljak vlada formalno pokrenula dok je hiljade ljudi protestovalo ispred zgrade parlamenta (Kneseta) u Jerusalimu.

Večeras su u Jerusalimu okupile i stotine izraelskih desničara koje su pozvale na dijalog o planovima vlade.