Hiljade roditelja i učenika takodje protestuje ispred škola i obrazovanih institucija širom zemlje, u Tel Avivu je nakratko zaustavljen saobraćaj na glavnom auto-putu, u Haifi demonstranti nose transparente natpisima ” Otpor je obavezan”, prenose izraelski mediji.

Vlada Izraela nastoji da ostvari svoj plan reformi pravosuđa uprkos protivljenju bez presedana, uključujući masovne proteste i upozorenja vojske i poslovnih lidera, te poziva na uzdržanost izraelskog saveznika SAD, navodi AP.

Očekuje se da će se danas hiljade demonstranata okupiti ispred zgrade Kneseta drugu nedelju zaredom protiv plana poslanika da prvi put glasaju o reformi.

Netanjahu i njegovi saveznici, ultrareligiozni i poslanici ultranacionalisti, kažu da plan ima za cilj da promeni sistem na osnovu kojeg sudovi i vladini pravni savetnici imaju suviše uticaja na donošenje zakona i odluka.

Kritičari upozoravaju da će se tako narušiti sistem kontrole i ravnoteže i vlast koncentrisati u rukama premijera. Oni takodje kažu da je Netanjahu kojem se sudi za korupciju u sukobu interesa.

Organizatori protesta su ponedeljak proglasili “nacionalnim danom borbe” i pozvali ne samo na veliko okupljanje ispred Kneseta u Jerusalimu već i u drugim grdovima u nadi da će pojačati protivljenje planovima vlade.

Ti planovi su izazvali jednu od najvećih unutrašnjih kriza u Izraelu i pojačali podele izmedju Izraelaca u odnosu na karakter njihove države i vrednosti u koje veruju, konstatuje AP.

Današnje glasanje je prvo od tri koje je potrebno za odobrenje parlamenta. Iako taj proces može da traje mesecima, glasanje je znak da je koalicija odlučna da sprovede reforme.

Predsednik Izraela Isak Hercog, čija je uloga u politčkom životu Izraela uglavnom ceremonijalna, pozvao je vladu da zamrzne zakon i da traži kompromis sa opozicijom.

Rastući tehnološki sektor je takodje upozorio da će slabljenje sudova odvratiti investitore.

Desetine hiljada Izraelca protestuje u Tel Avivu i drugim gradovima svake subote protiv reformi, a prošle nedelje je oko 100.000 ljudi demonstriralo ispred Kneseta kada je parlamentarni komitet dao inicijalno odobrenje za plan. Bio je to najveći protest u Jerusalimu posle više godina.

Bivši šefovi izraelskih bezbednosnih službi su čak upozorili na opasnost od gradjanskog rata, a vojni veterani iz rata 1973. godine su ukrali tenk sa jednog spomen obeležja u pokušaju da ga prevezu na demonstracije.

Ambasador SAD u Izraelu Tom Nides je tokom vikenda ocenio da bi izrael trebalo da “prikoči” postupak donošenja zakona i da teži konsenzusu o reformama koji će štitiiti izraelske demokratske institucije.

To je izazvalo gnevne odgovore Netanjahuovih saveznika koji su rekli ambasadoru da se ne meša u unutrašnje poslove Izraela.

Cilj današnjeg glasanja je da vlada ima više udela u odlučivanju ko će biti sudija.

Druga planirana izmena je da se Vrhovnom sudu Izraela oduzme nadležnost za obaranje takozvanih osnovnih zakona, a kritičari kažu da će se tako prevazići sudsko nadgledanje kontroverznih zakona.

Planirano je i da parlament ima moć da obori presude Vrhovnog suda i kontroliše postavljanje pravnih savetnika u ministarstvima.

Kritičari strahuju da će reforme omogućiti da se Netanjahu ne proglasi krivim ili da se sudjenje potpuno prekine.

Netanjahu koji je optužen za prevaru, zloupotrebu polažaja i mito u tri slučaja poriče da je bilo šta učinio. Vrhovna tužiteljka Izraela je zabranila da on učestvuje u reformi ocenivši da je njegovo suđenja stvara sukob interesa. Zato je umesto Netanjahua za reforme zadužen njemu blizak ministar pravde.

Nedavna ispitivanja javnog mnjenja, uključujući i mnoge Netanjahuove, pristalice pokazuju podršku za zaustavljanje donošenja zakona i nastavak postupka putem konsenzusa.