Premijer Benjamin Netanjahu stavio je reformu na čekanje nakon masovnih protesta zbog plana koji ima za cilj da oslabi Vrhovni sud zemlje.

Glavni protest u Tel Avivu, izraelskom komercijalnom centru, održan je manje od dva kilometra od mesta jučerašnjeg napada u kojem je jedan italijanski turista ubijen, a pet drugih italijanskih i britanskih državljana ranjeno kada je automobil naleteo na grupu turista.

Lideri lokalnog protestnog pokreta protiv reforme pravosuđa pozvali su da masovni protesti budu nastavljeni kako je planirano danas.

Oni su antivladine demonstracije prikazali i kao skup solidarnosti sa poginulima i ranjenima u jučerašnjim napadima. U Tel Avivu demonstranti su održali minut ćutanja za žrtve.

Nakon što je najavio odlaganje predloženih promena u izraelskom pravnom sistemu, Netanjahu je izgleda smirio neke tenzije koje su podstakle tri burna meseca nemira.

Ali njegova najava nije uspela da se pozabavi osnovnim pitanjima koja su polarizovala naciju, i on je obećao da će oživeti plan u narednim nedeljama ako pregovori o kompromisu sa političkom opozicijom ne uspeju.