Barlev je to izjavio dan posle izveštaja u izraelskom poslovnom dnevniku Kalkalist (Calcalist) da je izraelska policija koristila softver Pegaz (Pegasus) kompanije NSO grupe da hakuje telefone vodja tih protesta, opštinskih lidera i drugih gradjana, bez sudske naredbe o nadgledanju.

Policija je porekla takve tvrdnje, navodeći da deluje u skladu sa zakonom, a NSO je saopštila da ne identifikuje svoje klijente.

Špijunski softver izraelske kompanije vezuje se za prisluškivanje aktivista za ljudska prava, novinara i političara širom sveta.

SAD su nedavno zabranile da ta kompanija koristi američku tehnologiju, ocenivši da njeni proizvodi služe represivnim režimima.

Ministar Barlev, zadužen za policiju, izjavio je iza izraelski vojni radio da je provera pokazala kako je većina tvrdnji “jednostavno pogrešna”.

“Nije bilo nadgledanja, ni hakovanja nijednog telefona, nijednog demonstranta ni na jednom protestu. To je protivno zakonu”, rekao je Barlev.

On je dodao da je vrhovni tužilac zatražio da policija zvanično odgovori na navode u članku koji je izazvao negodovanje u izraelskom političkog životu a poslanici su pozvali na formalnu parlamentarnu istragu.

Državni ombudsman je najavio da će njegova kancelarija za naredni izveštaj proveriti optužbe o nelegalnom digitalnom nadgledanju.