To je ključni deo plana reforme pravosuđa koji je predložio premijer Izraela Benjamin Netanjahu sa svojim saveznicima.

Netanjahuova vladajuća koalicija, sastavljena od ultranacionalističkih i partija ultraortodoksnih Jevreja, ostvaruje svoj plan uprkos pozivima da se postigne kompromis i demonstracijama u kojima su učestvovale desetine hiljada Izraelaca u protekla dva meseca.

Na sinoć započetoj sednici koja je trajala sve do ranog jutra Kneset je dao inicijalno odobrenje za nekoliko predloga zakona, uključujući i meru zaštite premijera da ne bude proglašen nepodobnim za funkciju ili nesposoban, te još jednu da se dozvoli naseljavanje severa okupirane Zapadne obale.

O svakom predlogu zakona se mora još glasati da bi bio konačno usvojen.

To su najnoviji koraci koje je preduzela Netanjahuova koalicija da izmeni pravosudni sistem Izraela.

Premijer i njegovi saveznici kažu da je sud prevazišao svoja ovlašćenja, a kritičari upozoravaju da će se reformom narušiti demokratska kontrola i ravnoteža vlasti i oslabiti Vrhovni sud, te moć koncentrisati u rukama Netanjahua i njegove parlamentarne većine.

Poslovni lideri, pravni eksperti i penzionisani vojni oficiri pridružili su se protestu protiv reforme i izraelski rezervisti prete da se neće javljati na dužnost ako bude usvojena.

Netanjahu je ponovo postao premijer u decembru posle petih izbora za manje od četiri godinei i sada predvodi najdesnije orijentisanu vladu u istoriji Izraela.

Njemu se trenutno sudi za prevaru, zloupotrebu poverenja i primanja mita.On poriče sve optužbe.