Predlog zakona je usvojen sa 63 glasa “za” i 47 protiv, uzdržanih nije bilo, iako su neki poslanici bojkotovali glasanje, preneli su izraelski mediji.

Nova vlada premijera Benjamina Netanjahua nastoji da ostvari svoj plan reformi pravosuđa uprkos velikom protivljenju među Izraelcima i pozivima na uzdržanost koji stižu od najvažnijeg izraelskog saveznika SAD.

Jutrošnje glasanje je bilo samo preliminarno odobrenje plana, navodi AP, ali je važan korak za vladu u vreme kada desetine hiljada ljudi protestuje zbog reformi, kritikuju ih uticajni sektori društva i kada se produbljuje jaz u ionako polarizovanoj zemlji.

Predlog zakona je usvojen posle debate koja je trajala više od sedam sati. Sada se taj dokument vraća komisiji za zakonodavstvo, pre drugog i trećeg čitanja u plenumu pre nego postane zakon.

Netanjahu i njegovi saveznici ultrareligiozni i poslanici ultranacionalisti kažu da plan ima za cilj da promeni sistem na osnovu kojeg sudovi i vladini pravni savetnici imaju suviše uticaja na donošenje zakona i odluka.

Kritičari upozoravaju da će se to narušiti sistem kontrole i ravnoteže i vlast koncentrisati u rukama premijera. Oni takodje kažu da je Netanjahu kojem se sudi za korupciju u sukobu interesa.

Ultradesni poslanik Simha Rotman je predstavio predlog Knesetu tokom žučne debate.

Nekoliko opozicionih poslanika je čuvar udaljio iz sale jer su vikali na njega i jedan posmatrač je takodje odveden jer je na balkonu u ljutnji polupao zaštitno staklo.

Planovi reformi sudstva su izazvali jednu od najvećih unutrašnjih kriza u Izraelu i pojačali podele izmedju Izraelaca u odnosu na karakter njihove države i vrednosti u koje veruju, konstatuje AP.

“Mi se borimo za budućnost naše dece, za budućnost naše zemlje. Ne nameravamo da odustanemo”, rekao je lider opozicije Jair Lapid na sastanku svoje partije centra Ima Ješ atid (Ima budućnosti) dok su se demonstranti okupljali ispred zgrade parlamenta.

Male grupe su protestovale ispred kuća nekih poslanika ne bi li ih sprečili da odu u parlament.

Netanjahu ih je optužio da huškaju na nasilje i ignorišu volju naroda. On ne pokazuje znake popuštanja uprkos pritisku, ali je ostavio mogućnost za dijalog o predloženim promenama.

Njima se predviđa zabrana visokom sudu pravde nadzor nad ključnim zakonima i sastavu komisije za izbor sudija, tako što će vlada imati većinu od najmanje pet od ukupno devet članova.

Dok je parlament zasedao oko 100.000 demonstranata je mašući izraelskim zastavama demonstriralo ispred zgrade protiv Netanjahuove koalicije sastavljene od desničarskih i verskih partija, upozoravajući da pretvara Izrael u Mađarsku ili Poljsku.

Manji protesti su održani na više mesta širom zemlje, autoputevi su blokirani jer sporni zakon nastavlja da deli stanovnike Izraela.

Šef izraelske bezbednosne službe Šin bet je pozvao lidere s obe strane da smire atmosferu, upozorivši da Izrael dostiže “tačku ključanja”.

Netanjahu je optužio vođe protesta da gaze demokratiju, jer ne daju izabranim predstavnicima da vode svoju politiku.

“Oni ne prihvataju ishod izbora, ne prihvataju odluke većine, ne osuđuju pozive da se ubije premijer i njegova porodica, oni blokiraju ulice i pozivaju na građansku neposlušnost, oni pozivaju bez srama na građanski rat, krv na ulicama, prete agresivno članovima Kneseta”, rekao je Netanjahu.

Reforma pravosuđa je kamen temeljac Netanjahuove administracije i naredni korak je da se parlamentu omogući obaranje odluka Vrhovnog suda jednostavnom većinom od 61 glasa u parlamentu sa 120 članova, navodi Frans pres.

Lapid je ocenio da je Izrael učinio prvi korak da postane nedemokratska zemlja jer nije bilo diskusije, kako je rekao o “užasnoj šteti koja će biti naneta ekonomiji, sredstvima za život” i koja predstavlja opasnost za bezbednost Izraela i deli Izraelce.