Predsednik Mešihata IZ Sandžaka, muftija Senad Halitović, naveo je da se ta cela organizacija “godinama zalaže za jedinstvo”, uz posredovanje Dijaneta Republike Turske i Rijaseta IZ u BiH.

“Smatramo da prepuštanjem pitanja jedinstva islamskih zajednica njihovim članovima, rukovodstvu i vrhovnim institucijama Rijaseta IZ BiH i Dijaneta Republike Turske, otvaramo novo poglavlje uspostave jedinstvene i depolitizovane Islamske zajednice koja će biti posvećena svojoj misiji i biti servis svim vernicima na teritoriji Republike Srbije”, navodi se u saopštenju.

Predsednici Stranke demokratske akcije Sandžaka (SDA) i Stranke pravde i pomirenja (SPP), Sulejman Ugljanin i Usame Zukorlić, potpisali su sporazum o formiranju i izboru organa upravaljanja Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), u kojem se navodi da je jedan od programskih ciljeva ujedinjavanje dve islamske zajednice.

“Nama u SPP je bilo veoma važno da se usaglasimo oko islamske zajednice i mi od danas imamo jedinstven, zajednički stav da BNV želi islamsku zajednicu sa svim pravima kao Srpska pravoslavna crkva, sa sedištem u Novom Pazaru, a duhovnim centrom u Sarajevu”, izjavio je Zukorlić posle potpsivanja sporazuma.

SDA Sandžaka i njen predsednik Sulejman Ugljanin u sandžačkoj javnosti slove za incijatora izdvajanja dela imama iz IZuS, zajednice koja organizaciono pripada IZ BiH, i formiranja Islamske zajednice Srbije (IZS) kao nezavisne organizacije sa centralom u Beogradu.

Predstavnici, vernici i aktivisti paralelnih IZ bili tokom prethodnih 15-ak godina u konstatnim verbalnim, više puta i fizičkim sukobima.