Izveštaj američke obaveštajne službe o neidentifikovanim letećim objektima koji ovog meseca treba da bude predstavljen Kongresu SAD pokazaće da istražitelji nisu našli dokaze da su razne vidjene pojave vezane za vanzemaljce, ali da ne mogu ni da negiraju tu vezu, ukazuju zvaničnici upoznati s tim dokumentom.
Izveštaj na koji se čekalo kao na mogućnost da vlada konačno nešto kaže posle decenija teorija zavera, televizijskih emisija, filmova i predsedničkih viceva, umesto toga će pokazati običniju realnost koja verovatno neće promeniti mnogo mišljenja o tom pitanju, bilo da se u te pojave veruje ili ne.
U izveštaju se razmagtraju brojni neobjašnjeni fenomeni vidjeni u poslednjih nekoliko godina, a u nekim slučajevima i video snimci koji pokazuju pilote kako se iščudjuju nad predmetima koji lete ispred njih.
Kongres SAD je u decembru zatražio od direktora Nacionalne obaveštajne službe da napravi sažetak i podnese izveštaj o saznanjima američke vlade o neidentifikovanim vazdušnim pojavama, koje javnost naziva neidentifikovani leteći objekt (NLO).
Dva zvančnika upoznata sa izveštajem kažu da amerilčka vlada ne može da pruži definitivno objašnjenje za fenomene u vazduhu koje su primetili vojni piloti. 
Izveštaj takodje ne isključuje da bi to što su piloti videli mogle da budu nove tehnologije koje su razvile druge zemlje. Jedan od zvaničnika je rekao da nema naznaka da su neobjašnjeni fenomeni potekli iz tajnih američkih programa.
Zvaničnici nisu želeli da im se navede ime pošto nisu imali odobrenje da razgovaraju o tome u javnosti.Nalazi izveštaja prvo su objavljeni u Njujork tajmsu.
Jedan zvaničnik rekao je da će izveštaj koji će biti objavljen više biti prikaz sadašnjeg statusa ispitivanja, a ne konačan odgovor o čemu se radi.
Pentagon i Centralna obaveštajna agencija (CIA) decenijama ispituju izveštaje o letelicama ili drugim objektima na nebu koji lete neobojašnjivim brzinama ili putanjama.
Američka vlada ozbiljno razmatra neidentifikovane pojave u vazduhu s obzirom na potencijalni rizik za državnu bezbednost i mogućnost da neki protivnik koristi novu tehnologiju iznad vojne baze ili nekog drugog osetljivog mesta, ili mogućnost da ruske ili kineski razvoj prevazilazi sposobnosti SAD.
Američka vojska takodje to vidi kao bezbednosno pitanje pošto se u mnogo slučajeva piloti koji su prijavili da su videli takve fenomene, bili na trenažnim letovima za borbenu obuku.
To što izveštaj nema čvrste zaključke će verovatno razočarati mnoge koji ga željno isčekuju pošto su Amerikanci već dugo fasciniranim tim predmetima i mogućnošću da su vanzemljci stigli do čovečanstva.
Skeptici upozoravaju da za video snimke i prijavljena vidjanja postoje uverljiva objašnjenja vezana za Zemlju, odnosno za vojne rivale SAD.