Današnje objavljivanje izveštaja vojnog bilansa Instituta za 2023. dolazi gotovo godinu dana posle početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022. godine.

Za rusku vojsku, ljudski gubici u prvim fazama invazije nadoknađeni su mobilizacijom, ali to rezultira prilivom manje iskusnih vojnika, podvlači se u izveštaju.

Institut beleži promenu u sastavu ruske vojne opreme: gotovo polovina njenih tenkova T-72B3 i T-72B3M i mnogi T-80 su izgubljeni, tako da je ruska vojska morala da starijom opremom nadoknadi te gubitke.

Po izveštaju, Rusija je izgubila od šest do osam odsto svojih taktičkih borbenih aviona, ali gubici nekih tipova dostižu deset do 15 odsto.

Ukrajina je imala manje borbenih aviona, ali je pretrpela proporcionalno veće gubitke od Rusije, te Institut navodi da je Kijev izgubio oko polovinu svog inventara taktičkih borbenih aviona.

Pošto je Ukrajina u velikoj meri potrošila zalihe naoružanja iz sovjetske ere, snabdevanje kopnenim naoružanjem sa Zapada donosi promene i povećava sposobnost njene vojske.

Primećuje se da Ukrajina ima povećan priliv tenkova iz sovjetske ere koje su isporučile zemlje Istočne Evrope koje se okreću ka savremenijoj opremi.

Oko 20 zemalja je najavilo tekuća ili dugoročna povećanja izdataka za odbranu, dok je NATO kojem Švedska i Finska žele da se pridruže, ponovo ojačan.

Istovremeno, modernizacija kineske vojske predstavlja za SAD “glavnu oblast zabrinutosti”, konstatuje se u izveštaju.