Provalnik, koji je upao u njihovu kuću u San Francisku, izudarao je čekićem Pola Pelosija (82), koji je, prema rečima ta dva izvora, od udaraca po glavi i telu zadobio masnice, ozbiljne otekline i druge povrede. 

Prema rečima portparola njegove supruge Drua Hamiltona (Drew Hamilton), očekuje se da će se Pol Pelosi u potpunosti oporaviti.    

Napadač je uhvaćen i u pritvoru je.

“Predsednica Predstavničkog doma i njena porodica zahvalni su onima koji su prvi došli u pomoć, kao i lekarima, i žele privatnost u svome domu”, dodao je Hamil.

Iako okolnosti napada nisu jasne, on pokreće pitanja o bezbednosti članova Kongresa i njihovih porodica.

Pretnje kongresmenima su nikad učestalije u poslednje dve godine, otkako je masa pobunjenih ljudi upala na Kapitol 6. januara 2021. godine.

Do napada je došlo samo 11 dana pred tzv “midterms” izbore za Kongres na kojima su kriminal i javna bezbednost među ključnim temama za glasače. 

U 2021. godini, policija Kapitola je ispitala oko 9.600 pretnji članovima Kongresa, a bilo je i fizičkih nasrtaja na njih. 

 Portparol: Tokom provale napadnut suprug šefice donjeg doma Kongresa SAD

 Napadač je rano jutros provalio u dom predsednice Predstavničkog doma američog Kongresa Nensi Pelosi u San Francisku i “nasilno napao” njenog supruga Pola, koji se nalazi u bolnici ali se očekuje njegov potpuni oporavak, rekao je portparol američke zvaničnice.

Pelosi u vreme napada nije bila u kući. Njen portparol Dru Hamil rekao je da je napadač u pritvoru i da se istražuje motiv za napad. 

“Predsednica i njena porodica su zahvalni policiji i medicinskim profesionalcima koji su bili uključeni i u ovom trenutku moli za privatnost”, rekao je Hamil u saopštenju.