Izvoz od 325,5 milijardi dolara veći je 21,4 odsto nego prethodne godine, usporavajući u odnosu na 27,1 odsto rasta u oktobru, pokazuju danas objavljeni carinski podaci.

Uvoz je u novembru porastao 31,7 odsto, na 253,8 milijardi dolara, što je 20,6 odsto više od rasta pretnodnog meseca.

Kineski izvoz podstaknut je stranom tražnjom u vreme kada je drugim konkurentima u svetu otežano zbog kontrola vezanih za korona virus.

Jači uvoz ukazuje da se oporavlja domaća tražnja posle pada izazvanog vladinim kontrolama zajmova u industriji nekretnina.

Ekonomski rast je pao na neuobičajeno niskih 4,9 odsto u odnosu na godinu dana ranije u tromesečju koje je završeno u septembru.

„Izvoz i uvoz su bili iznad očekivanja prošlog meseca zahvaljujuć jačoj tražnji i ublažavanju nestašica poluprovodnika“, rekao je analitičar iz firme Kapital ekonomiks.

Po njegovim rečima kratkoročno će pojava omikron soja virusa verovatno podržati tražnju za kineskim izvozom, ali neizvesno je kakav će dugoročnije biti uticaj tog soja.

Kineski globalni trgovinski višak pao je za 4,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu na 71,7 milijardi dolara. To je manje od rekordnih 84,5 miljardi dolara u oktobru, ali i dalje medju najvišim do sada.