“Sada više nego ikada potrebno je da negujemo vrednosti i principe Ujedinjenih nacija tako što ćemo dati miru šansu i završiti konflikte koji uništavaju živote, budućnosti i globalni progres”, pročitala je Žakob deo govora generalnog sekretara UN Antonija Gutereša.

Ona je dala nekoliko načina na koji se to može prevesti za Srbiju stavljajući na prvo mesto preduzimanje akcija za smanjenje nejednakosti i navodeći da je implementacija principa “ne ostaviti nikog iza sebe” sada važnija više nego ikada.

“Na drugom mestu, moramo da spasimo našu planetu i ubrzamo zelenu transformaciju i energetsku tranziciju. Da se hrabro borimo da smanjimo zagadjenje i prakse koje imaju destruktivno dejstvo na okolinu”, rekla je Žakob.

Ona je dodala da za Srbiju to znači korišćenje energetske krize kao silu koja ubrzava njeno kretanje prema energetskoj efikasnosti, održivog sistema prehrane i održivih prirodnih strategija.

“Na trećem mestu moramo da izbalansiramo tasove prilika i slobode za žene i devojke i obezbedimo sprovodjnje agende jednakosti i slobode za sve. Vidi se napredak Srbije u nekoliko godina ali i nekih koraka unazad”, rekla je Žakob. 

Šefica Kancelarije UN u Beogradu Mari Jamašita izjavila je da je jedna od glavnih uloga UN prevencija konflikata korišćenjem diplomatije i medijacije, i ukazala da je za održivi mir u regionu, Evropi i u svetu, potrebna posvećenost, istrajnost i inkluzivnost tokom ispunjavanja te uloge.

“Mi u UN potpuno podržavamo napore Evropske unije za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i ubedjeni smo da svaki dogovor dve strane može jedino biti postignut i sproveden uz veliku posvećenost i uključenost javnosti. UN ostaju pouzdan partner Srbije, u njenim političkim naporima, kao i u zalaganjima za izgradnju i ostvarivanje mira”, rekla je ona.

Na svečanosti koju su organizovali Vlada Srbije i Tim UN-a u Srbiji, ambasador Srbije pri UN Milan Milanović rekao je da je Srbija spremna da zajednički deluje i da snažno podržava principe i ciljeve svetske organizacije.

Iako je bilo najavljeno, ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković nije prisustvovao svečanosti.

U umetničkom delu programa na koncertu “Muzika za mir” nastupili su orkestar Camerata Balcanica, lirsko-koloraturni sopran Gabrijela Ubavić i violinista Aleksandar Ajzenberg.

Dan Ujedinjenih nacija, 24. oktobar, ustanovljen je 1948. godine i označava godišnjicu stupanja na snagu povelje Ujedinjenih nacija 1945. godine.

UN su zvanično nastale kada je većina potpisnica ratifikovala osnivački dokument, a medju njima i pet stalnih članova Saveta bezbednosti.