U dvodnevnoj skupštinskoj debati o izveštaju Vlade o pregovorima s Kosovom, prvo je predsednika pitao da li je moguće da se Skupština uključi u rešavanje ovog problema pa makar preko nadležnog odbora.

„Drugo pitanje je da demantujte da ste sa Kurtijem usvojili uslov da se razgovara na bazi reciprociteta, jer sigurno znate da to načelo važi samo izmedju država, i treće je da se pominju sveobuhvatna nomalizacija, potpisivanje sporazuma ili model dve Nemačke, te je krajnje vreme da se kaže šta to znači. Svaki termin znači priznanje makar se ne pominjalo eksplicitno“, rekao je Janković.

Zamolio je predsednika da se obaveže da pre nego što išta potpiše, izadje pred poslanike.

Vučić je odgovorio da je njemu lakše ako uključi Skupštinu, ali da misli da se tako nikad neće napraviti dogovor.

„O razgovorima sa Kurtijem reč je o dezinformaciji, ja sam Kurtiju rekao da priču o reciprocitetu može nekom drugom da priča. ‘Mene te tvoje gluposti ne interesuju’ – ponovio sam mu deset puta,“ reko je Vučić.

Naveo je da je pojam „sveobuhvatna normalizacija“ upisan u Pregovaračko poglavlje 35, da u tom terminu Albanci i EU podrazumevaju neku formu priznanja direktnog ili indirektnog, ali Srbija to ne podrazumeva.

Dodao je da Albanci ne kriju da žele člnstvo u UN i ne odustaju, ali da se Srbija ne slaže s tim.

„I na treće pitanje: za vreme mog mandata ne pada mi na pamet da potpisujem ništa bez referenduma i Skupštine“, rekao je Vučić.

Dvodnevna skupštinska debata o izveštaju Vlade o pregovorima s Kosovom trebalo bi da se večeras završi glasanjem o tom dookumentu.

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.