Rukovodioci i menadžeri tih kompanija i zvaničnik Organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Tokiju optuženi su za kršenje antimonopolskih zakona, a datum suđenja još nije određen.

Optužene su kompanije Dentsu, Hakuhodo, Tokju Agencija i Cerespo, koje se bave organizacijom događaja, promocijom sporta i marketingom.

Optužbe su usredsređene na kompanije i pojedince koji su se nezakonito dogovarali o dodeljivanju ugovora za Igre i pripremna takmičenja koja su organizovana uoči Olimpijskih igara, navelo je tužilaštvo.

Kompanija Dentsu je bila najzaslužnija kada je Tokio 2013. godine dobio organizaciju Olimpijskih igara. Francusko tužilaštvo istražuje navode da su pojedini članovi Međunarodnog olimpijskog komiteta možda dobili mito kako bi glasali za Tokio.

Kada je Tokio dobio organizaciju, Dentsu je postala glavna kompanija za marketing tog takmičenja i prikupila je 3,3 milijarde dolara lokalnih sponzorstava. To je bio najmanje dva puta veći iznos od prethodnih Igara.

Organizatori su saopštili da su potrošili 13 milijardi dolara za Igre u Tokiju, koje su održane 2021. godine, godinu dana kasnije nego što je bilo predviđeno, zbog pandemije korona virusa. Vladini revizori naveli su da su troškovi možda i dvostruko veći.