Pravosudni organi Srbije su odbili njegov zahtev, a potom se on obratio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, prenele su banjalučke Nezavisne novine.

Navedeno je da Jašarević svoj zahtev zasniva na činjenici da ima državljanstvo Srbije, ali ne i državljanstvo BiH, i da želi da bude premešten na odsluživanje kazne u Srbiju, kako bi bio bliže porodici, koja živi u Novom Pazaru.

Jašarevićev advokat Senad Dupovac izjavio je da, s obzirom na krivično delo za koje je osuđen, Jašarević u BiH ne bi dobio ni dana skraćenja kazne, dok je, kako je ocenio, pravosuđe u Srbiji fleksibilnije, u smislu da, ako se dobro ponaša u zatvoru, može da dobije umanjenje kazne.

“Osim toga, u vreme pandemije onemogućena mu je bila poseta supruge i sina, a tamo bi mu lakše dolazili. Ja sam mu zato dao podršku, ohrabrio ga”, kazao je Dupovac.

Prema njegovim rečima, Jašarević je kao državljanin Srbije predao zahtev pravosudnim organima u Srbiji, koji mu je odbjen, što je, kako je naveo, “nonsens”.

“On se potpuno resocijalizovao, a i raskrstio je sa svojim pređašnjim uverenjima”, kazao je Dupovac.

Advokat Nemanja Milenković, koji je Jašareviću u Srbiji dodeljen kao branilac po službenoj družnosti, potvrdio je da je predao žalbu pošto je Viši sud u Beogradu odbio da Jašarević bude premešten u zatvor u Srbiji.

On je kazao da očekuje da će se o toj žalbi odlučivati do kraja leta.

“Smatram da on ima uslove da pređe da odsluži ostatak zatvorske kazne u Srbiji, s obzirom na to da je srpski državljanin. Takođe, u žalbi sam istakao da je odluka suda BiH, prema mom mišljenju, malo nepravedna, s obzirom na to da je osuđen na previsoku kaznu zatvora – na takve kazne budu osuđeni ljudi koji su izvršili svirepo ubistvo”, rekao je Milenković.

Jašarević trenutno izdržava kaznu u državnom zatvoru u Vojkovićima, na području Istočnog Sarajeva.

Apelaciono veće Suda BiH osudilo je krajem 2013. Jašarevića na 15 godina zatvora zbog napada na američku ambasadu u Sarajevu, počinjenog 28. oktobra 2011.

Jašarević je tog dana ispalio 105 metaka i teško, u obe noge, ranio policajca Mirsada Velića. Onesposobljen je snajperskim hicem pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, a potom uhapšen.

Prethodno je Jašaravić, kao pripadnik vehabijskog pokreta, više puta boravio u Gornjoj Maoči, koja se smatra sedištem vehabija u BiH.