Putin je u telefonskom razgovoru s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron) prihvatio posetu misije IAEA, uz uslov da misija do Zaporožja dodje preko same Ukrajine, a ne preko Rusije.

Kremlj je ranije danas saopštio da je Putin tokom razgovora sa Makronom rekao da vazdušni napadi na ukrajinsku nuklearnu elektranu u Zaporožju stvaraju opasnost od „katastrofe velikih razmera“.

Putin je rekao da „sistematsko bombardovanje područja nuklearne elektrane Zaporožje stvara opasnost od katastrofe velikih razmera koja bi mogla da dovede do radioaktivne kontaminacije ogromnih teritorija“.

Kremlj je dodao da su se Putin i Makron založili da u najkraćem roku elektranu posete predstavnici IAEA.

Ruske snage su u martu na početku invazije na Ukrajinu, zauzele nuklearno postrojenje, najveće u Evropi. To područje je od kraja jula meta napada, a za te napade se Moskva i Kijev medjusobno optužuju.Ostale fotografije uz tekst

Putin francuskom predsedniku: Opasnost od katastrofe u Zaporožju

Vazdušni napadi na ukrajinsku nuklearnu elektranu u Zaporožju stvaraju opasnost od „katastrofe velikih razmera“, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin u telefonskom razgovoru sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron).

Kako je saopštio Kremlj, Putin je rekao da „sistematsko bombardovanje područja nuklearne elektrane Zaporožje stvara opasnost od katastrofe velikih razmera koja bi mogla da dovede do radioaktivne kontaminacije ogromnih teritorija“.

Kremlj je dodao da su se Putin i Makron založili da u najkraćem roku elektranu posete predstavnici Medjunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Putin je u istom razgovoru osudio „prepreke“ u izvozu ruske poljoprivredne robe uprkos prošlomesečnom potpisivanju sporazuma u ​​Istanbulu.

Prema njegovim rečima, ostaju prepreke u izvozu i „to ne doprinosi rešavanju problema svetske prehrambene bezbednosti“.