“U Nemačkoj postoje ogromne zalihe litijuma, u Nemačkoj se proizvode električni automobili, Folksvagenu su potrebne litijumske baterije, ali tamo nema iskopavanja, iako leže na ogromnim zalihama litijuma. Zašto Nemci ne iskopavaju svoj litijum? Pa, ne zato što su ludi, već zato što čuvaju svoju zemlju, vodu i vazduh, a očekuju od Srbije da se žrtvuje”, rekao je Jeremić televiziji Insajder, prenela je NS.

Jeremić je naveo da i u Portugalu postoje velike zalihe litijuma i da je tamošnji premijer ove nedelje dao ostavku, a šef njegovog kabineta je uhapšen zbog korupcije u vezi sa iskopavanjem litijuma.

Istakao da se litijum nigde na svetu ne iskopava tamo gde žive ljudi i dodao da bi Srbija bila prvo mesto na planeti koja bi to uradila i dodao: “Srbija ne sme da bude mesto na kojem se obavljaju eksperimenti sa potencijalno fatalnim posledicama”.

“Ako ste protiv iskopavanja litijuma, glasajte za NS na izborima 17. decembra”, pozvao je građane Jeremić, koji je istakao da je ova stranka da za zabranu prodaje prirodnih bogatstava strancima.

On je rekao i da je neophodno zaustaviti “nekontrolisano zaduživanje u inostranstvu i povratiti finansijsku suverenost” i kao prvi korak naveo osnivanje Državne razvojne banke i domaćih komercijalnih banaka.

Srbija je, naglasio je, trenutno na kursu primene francusko-nemačkog sporazuma za nezavisnost Kosova i Metohije i taj kurs hitno mora biti promenjen.

“Evropska unija (EU) od Srbije zahteva priznavanje ‘Kosova’ kao nezavisne države, što je neprihvatljiv uslov, mora se redefinisati naš odnos sa unijom tako da umesto članstvu u EU težimo članstvu u Evropskom ekonomskom prostoru (EEP), što je i jedino realno”, rekao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, članstvo u EEP zahteva unutrašnje reforme, ali ne i da Srbije prizna Kosovo kao nezavisno.