Na pitanje ko bi bio najbolji kandidat opozicije za predsednika Srbije, Jeremić je odgovorio da je prvi izbor Narodne stranke za zajedničkog predsedničkog kandidata koalicije potpredsednik te stranke Miroslav Aleksić, za koga je rekao da je “srčan, hrabar, pametan, čestit, porodičan čovek iz naroda, koji je u naponu životne snage”.

“Mislim da bi on i (potpredsednica SSP) Marinika Tepić, kao predsednički kandidat i nosilac parlamentarne liste naše koalicije, bili odličan tandem na predstojećim izborima”, rekao je Jeremić.

Jeremić je rekao i da na kandidaturi bivšeg potpredsednika Narodne stranke Zdravka Ponoša “insistira jedan od koalicionih partnera”, iako je, prema njegovim rečima, “poznato da se Ponoš jednostrano povukao sa svih funkcija u Narodnoj stranci, svega nekoliko meseci pred najvažniju bitku od njenog osnivanja”.

“Uprkos tome, mi smo spremni da u dobroj volji razmotrimo njegovu potencijalnu kandidaturu, ukoliko najnovija istraživanja, koja radimo u dogovoru sa našim koalicionim partnerima, pokažu da se situacija u medjuvremenu značajno promenila, i da je upravo Ponoš taj koji bi imao najbolje šanse da na izborima pobedi Vučića”, rekao je Jeremić.

Na pitanje da li je Djilas taj koji insistira na kandidaturi Ponoša, Jeremić je rekao da mu elementarno vaspitanje, kao i želja da zarad dobrih odnosa u koaliciji ne upiru jedni na druge prstom u javnosti, ne dozvoljavaju da odgovori na to pitanje.

Predsednik Narodne stranke je naglasio da ništa ne bi smelo da dovede u pitanje opstanak koalicije i da bi njen raspad dva meseca pred izbore imao “katastrofalne posledice za opoziciju”.

“Veliki broj opoziciono nastrojenih birača bi se razočarao i tog dana ostao kod kuće. Upravo to bi moglo predstavljati razliku izmedju pobede i poraza u Beogradu, na primer”, rekao je Jeremić.

“Narodna stranka će se u potpunosti držati koalicionog sporazuma koji smo potpisali sa SSP, Demokratskom strankom, Pokretom slobodnih gradjana, Pokretom Slobodna Srbija, Demokratskom zajednicom vojvodjanskih Madjara, Pokretom za preokret i drugim političkim organizacijama”, dodao je Jeremić.

Naveo je i da očekuje da se koaliciji uskoro zvanično pridruže i Skupština slobodne Srbije i ugledne javne ličnosti.

“Gradjani od nas očekuju da budemo jedinstveni, ne smemo ih izneveriti”, kazao je Jeremić.