On je ocenio da je sve moguće kada se stvori dobra atmosfera nekoliko nedelja pred izbore i gradjani shvate da je opozicija “zaista zajedno i da su ostavili sve medjusobne razlike po strani”.

Jeremić je istakao da je važno da opozicija na izborima nastupi sa jednim kandidatom za predsednika Srbije, jednom listom za parlamentarne izbore i jedom listom za beogradske izbore.

“Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić je prvi izbor Narodne stranke kada je reč o predsedničkoj kandidaturi, tu nema nikakve dileme. On je jedan od nekoliko ljudi čiji se rejting meri u poslednjim istraživanjima. Narodna stranka, medjutim, želi da opozicija ima najboljeg kandidata i spremni smo da podržimo onoga za koga se pokaže da ima najbolji rejting. Svakako nećemo rušiti koaliciju zbog toga”, kazao je Jeremić.

Predsednik Narodne stranke je naveo da će ime predsedničkog kandidata biti predstavljeno “do kraja januara”.

Rekao je i da Narodna stranka, Stranka slobode i pravde (SSP) i Demokratska stranka (DS) imaju koalicioni sporazum, koji je potpisan i sa Pokretom slobodnih gradjana (PSG), Pokretom slobodna Srbija, Demokratskom zajednicom vojvodjanskih Madjara i Pokretom za preokret, a da bi sledeće nedelje trebalo da se formalno pridruži i Skupština slobodne Srbije, kao i mnoge javne ličnosti i intelektualci.

“Siguran sam da ćemo ne samo ostati na okupu, već da ćemo pružiti ruku i drugima nakon što budemo odredili našeg kandidata za predsednika Srbije, koji će nam biti zajednički, kao i liste za parlamentarne i beogradske izbore”, dodao je Jeremić.

Najavu da će predsednica vlade Srbije Ana Brnabić u petak objaviti “da Rio Tinto ide iz Srbije”, Jeremić je ocenio kao “još jednu laž koju će gradjani Srbije čuti od premijerke”.

“Vlast je svesna da velika većina gradjana ne želi da životna sredina u Srbiji bude uništena, pogotovo u Jadru, zbog iskopavanja litijuma. Pošto se bliže izbori, vlast će javnosti predstaviti kao da je odustala od tog projekta, a zapravo neće odustati, jer raskidanje ugovora zahteva mnogo više od jedne konferencije za novinare, ono zahteva složen pravni i zakonodavni proces”, rekao je Jeremić.

Dodao je da se Narodna stranka zalaže za uvodjenje moratorijuma na iskopavanje litijuma, što je ozbiljan pravni i politički poduhvat koji podrazumeva i usvajanje odluka u skupštini Srbije i ocenio da se to “sigurno neće dogoditi u petak”.

Na pitanje o situaciji sa teniserom Novakom Djokovićem u Australiji, Jeremić je odgovorio da Djoković sasvim sigurno “ne bi dozvolio da bude deo bilo kakve prevare”.

“Poznajem Novaka Djokovića i imao sam privilegiju da saradjujem s njim dok sam bio predsednik Teniskog saveza Srbije. Časnijeg, čestitijeg i poštenijeg čoveka u sportu nisam upoznao, tako da apsolutno odbacujem mogućnost da se dogodila bilo kakva prevara – ne zbog naših vlasti, koje su spremne na sve, već zato što sam Novak Djoković to nikada ne bi dozvolio”, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je Djoković deportovan iz Australije “ne zato što je nevakcinisan, nego zašto što je vlada Australije pretpostavila da bi on mogao da kaže nešto što bi poremetilo australijske unutrašnje prilike u kontekstu mera borbe protiv zaraze”.

“Djoković je deportovan ne zbog verbalnog delikta, nego zbog opasnosti da bi mogao da počini verbalni delikt. Australijska vlast je napravila presedan koji će imati ozbiljne posledice u njihovom anglosaksonskom pravnom sistemu, ali i za medjunarodnu praksu”, zaključio je Jeremić.