„Mislim da smo na dobrom tragu i da bi već iduće nedelje taj dogovor mogao biti objavljen“, rekao je Jeremić u Tašmajdanskom parku gde je NS pozvala građane da joj se priključe u podnošenju krivične prijave protiv premijerke Ane Brnabić i ministarki  Zorane Mihajlović i Irene Vujović zbog projekta „Rio Tinto“.

On je naglasio da je taj dogovor trebalo da se desi još juče, navodeći da veruje da će narednih dana doći do „formalizacije razgovora koje su imali i koji su još u toku“.

„Što se tiče NS, ako je nemoguće postići dogovor onda je možda bolje da se manemo ovog posla i da nas nema u političkom životu. NS nema ni jednu crvenu liniju iscrtanu u krvi, NS ne insistira ni na jednoj konkretnoj ni kandidaturi, ni fotelji, ni bilo kakvoj privlegiji. Ja sam već jednom rekao i ponoviću – ukoliko stvar čini lakšom da ja kao lider stranke ne budem kandidat ni na jednoj listi naravno – na to smo spremni“, rekao je Jeremić.

On je naglasio da je neophodno „jedinstvo svih koji bi hteli da od sledećeg aprila zemlja izgleda drugačije“. „To će biti odluka o budućnosti naše dece i narednih generalcija“, dodao je.

Jeremić je istakao da veruje da je opozicija „na korak od dogovora“, ali nije mogao da odgovori ko će u tome biti. „Kada bi odgovorio na to pitanje onda bi možda bili na dva koraka, na više od jednog“, dodao je.

„Ne želim da kažem ništa što bi opteretilo završnicu razgovora koje imamo. NS misli da nam je potreban što je mogući širi front u kome ne bile samo političke organizacije, već i pokreti, javne ličnosti i uopšte jedan širok spektar, jedna asocijacija, jedna koalicija svih onih koji bi voleli da Srbija posle 3. aprila izgleda drugačije“, naglasio je Jeremić.

Govoreći o projektu Rio Tinto, Jeremić je naveo da je situacija „dramatična“ i da je „poslednji  trenutak da se spreči urnisanje prirode kopanjem litijuma“.

„Očito nešto nije u redu sa tim prijektom čim se nigde ne izvodi sem ovde“, rekao je Jeremić, navodeći kao primer da Nemačka ima najveće rezerve litijuma ali ga ne kopa.

On je apelova na vlast da na ovaj projekat „stavi tačku ili da bar digne ručnu“, dodajući da o kopanju litijuma u Srbiji može da se razgovara tek kada se to desi u Nemačkoj.

„Tek kad bude jasno da postoji tehnologija koju je neka razvijena zemlja spremna da koristi. Danas tehnologija koju se spremaju da koriste u dolini Jadra ne koristi se nigde u razvijenom svetu. Postavite sebi pitanje zašto i neka vlast postavi sebi to pitanje“, rekao je Jeremić.

//