Jeremić je za današnji list “Politika”, govoreći o predstojećim izborima 17. decembra, rekao da za Narodnu stranku to da li će rezultat biti zadovoljavajući ne zavisi prvenstveno od broja glasova koje će osvojiti njegova lista, već od toga da li će posle izbora imati okolnosti koje će omogućiti odbacivanje francusko-nemačkog plana za nezavisnost Kosova, “najozbiljnijeg ultimatuma sa kojim je Srbija suočena od 1999. godine”.

“Greše oni koji govore da će Srbija zbog toga doći pod sankcije, da će nam biti uvedene vize ili da će se povući investitori. Nisu li isti ti govorili da nas slične posledice očekuju i ako ne uvedemo sankcije Rusiji? Tada sam tvrdio, kao što i sada tvrdim, da od toga nema ništa”, ocenio je Jeremić.

Upitan kakav bi bio odnos prema evropskim integracijama i koliko je BRIKS alternativa, kazao je da je ekonomija Srbije, ma koliko članice BRIKS-a bile prijateljski nastrojene prema njoj, danas u velikoj meri usmerena prema Evropi.

Govoreći o prelaznoj vladi rekao je da ona može da bude put ka oslobađanju medija i otpočinjanje promene sistema.

Dodao je da njen tehnički karakter ne sme biti izgovor za pasivnost po pitanju francusko-nemačkog plana ili neophodnosti zabrane kopanja litijuma.