On je na sednici Glavnog odbora svoje stranke u Beogradu kazao da je to “jedino što aktuelni režim nije uspeo da preda”.

Rekao je i da je “danas jasno da je to poslednja linija odbrane i da je to jedino o čemu oni (Kosovo) žele da razgovaraju”, te ocenio da “to zato mora da se skloni sa dnevnog reda”.

Podsetio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao da će poslati pisma predsednicima Rusije i Kine sa zahtevom da stave veto na članstvo Kosova u UN, ali da to još nije uradio.

Jeremić je ocenio da aktuelna vlast 10 godina “vodi politiku puzajućeg priznanja”, odnosno da od 2013. i Briselskog sporazuma predaje “deo po deo” da bi se “kupila još koja godina na vlasti”.

“Opet se puca, a ja verujem da ti ljudi žive u potpunom ludilu: s jedne strane Albanaca, s druge strane obraćanja iz Beograda koja ih mogu dovesti u još težu situaciju”, kazao je on.

Kometarišući najave o zahtevu za povratak do 1.000 srpskih policajaca i vojnika na Kosovo, on je kazao da Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244 to podrazumeva.

“Ali onda u istom dahu (Vučić) kaže da zna da to neće biti prihvaćeno. On poručuje: ‘Slobodno me odbijte'”, ocenio je predsednik Narodne stranke.

Kazao je i da “čvrsta politika” Narodne stranke o Kosovu ponekad čini da ih neki svrstavaju u redove ekstremne desnice što je ocenio kao “nonsens”.

“Čvrst stav o suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti zemlje nije ideološko opredeljenje, već elementarna pretpostavka državnosti”, rekao je Jeremić.

Govoreći o drugim temama, on je ocenio da će se u 2023. godini vlast boriti da ostane tu gde jeste i da zadrži “privilegije, fondove, državna preduzeća, podmićivanja i prevare”.

“Šta će se dešavati na medjunarodnom planu, kada je reč o spoljnoj politici Srbije, vrlo je jasno i jednostavno: stranci hoće Kosovo i litijum, a Vučić hoće da sačuva vlast. Sve drugo je bacanje dimne zavese, priredba, šou”, ocenio je Jeremić.

Po njegovim rečima, Vučić “trguje” da bi platio malo manje i da bi prošao malo bolje, ali da su suštinski tema samo “Kosovo, litijum i očuvanje vlasti” i ocenio da ga u tome može sprečiti samo narod.

“Narod na ulici neće biti dovoljan. Uz narod na ulici, biće potrebna i politička snaga i politička organizacija u stanju da artikuliše taj narodni gnev, da ga pretoči u političku promenu vlasti i u promenu sistema na izborima”, predvidja Jeremić.

Ocenio je da su zbog toga “oči cele Srbije”, čak i onih koji im nisu politički naklonjeni, uprte u njegovu Narodnu stranku i istakao da se zbog toga spremaju za predstojeće lokalne izbore i da će to biti politički prioritet stranke u narednih 12 meseci.

“Niko drugi osim nas se – uz svo dužno poštovanje našim prijateljima i saborcima iz drugih političkih organizacija istinske i nepodeljene opozicije, za tako nešto ne sprema. Ne budemo li se spremili, ne budemo li mi ti koji će svojom organizacionom snagom i političkom ozbiljnošću ponudili brod, koji će uz podršku drugih, u ovoliko ili onoliko kolona, niko to osmi nas neće uraditi”, ocenio je Jeremić.

Naveo je da ne zna kada bi mogli da budu izbori – da li krajem 2023. godine, ili početkom 2024. i da li će biti spojeni sa još nekim izborima, ali ocenio da to nije ni bitno.

“Mi moramo da se spremimo za lokalne izbore zbog toga što je, kada izadjete iz centra Beograda, jedina politička snaga, u velikoj većini, spremna da povede otpot za promenu, Narodna stranka”, ocenio je Jeremić.

Istakao je da je potrebno da njegova stranka izabere mesta u Srbiji gde će koncentrisati pažnju i gde će “prvi čovek otpora”, bilo da vodi jedinstvenu ili zajedničku kolonu, morati da bude iz Narodne stranke.

“Ja znam da je to slučaj u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Čačku”, rekao je Jeremić i istakao da očekuje da pojedinci iz te stranke “iskorače i preuzmu odgovornost za svoje gradove ili opštine”.
CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE: