“Srpska očekivanja u briselskom procesu nisu ispunjena i imamo svako pravo da neke stvari vratimo u predjašnje stanje. Bilo bi otpora u medjunarodnoj zajednici, ali ne većih otpora nego što su iskazani zbog postavljanja barikada. Sada nam je potrebno jedinstvo, jer nas jedino ono može spasti da ne budemo zgaženi”, rekao je Jeremić za RTS.

Jeremić koji je bivši ministar spoljnih pooslova i nekadašnji predsednik Generalne skupštine UN, istakao je da bi Srbija mogla da svoju medjunarodnu poziciju bitno ojača povlačenjem nekoliko “ključnih poteza”.

“Srbija bi trebalo da se kandiduje za članstvo u Savetu bezbednosti UN kako bi u naredne dve godine bila jedna od nestalnih članica iz Istočne Evrope. Realno bi bilo da Srbija istakne svoju kandidaturu već sledeće godine i da bude izabrana, a tada bi mogla da saziva sednice Saveta bezbednosti, čak i da jednom mesečno i predsedava. Za tu kandidaturu je potrebna politička volja i jedinstvena podrška u parlamentu”, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da bi Srbija Generalnoj skupštini UN, kojom predsedava Madjarska s kojom vlast u Beogradu ima dobre odnose, trebalo da podnese rezoluciju o teritorijalnoj celovitosti svih zemalja-članica UN, a aktuelne okolnosti su zbog rata u Ukrajini takve da bi mnogim državama koje bi inače glasale protiv Srbije, bile “vezane ruke” da se odupru toj rezoluciji.

Jeremić je istakao da nema opravdanja za jučerašnju zabranu vlasti u Prištini patrijarhu SPC Porfiriju da udje na Kosovo.

“Ovo je jako težak trenutak i trebalo bi da iskažemo jedinstvo u solidarnosti s našim narodom, ali i sa sveštenstvom na Kosovu i Metohiji, jer su svetinje Srpske pravoslavne crkve (SPC) na Kosovu i Metohiji najtrajnija tapija koju imamo nad tim delom naše teritorije. Dok god su Gračanica, Visoki Dečani i Pećka patrijaršija u rukama srpskog monaštva, dotle će i Kosovo biti srpsko, bez obzira koje vojske tamo obitavale”, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da je “predsednik vlade samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti pokazao da je ekstremista” i “čovek s kojim je nemoguće voditi racionalan razgovor”.

“Mnogo je, medjutim, opasnije da se situacija sa Kurtijem koristi ne bi li se Beograd primorao da dodje do okončanja pregovora o statusu ‘Kosova’, da li kroz nemačko-francusku inicijativu ili neku drugu, a čiji je cilj opasan – stolica samoproglašenog ‘Kosova’ u UN”, rekao je Jeremić.

On je istakao da je najveći udarac srpskom nacionalnom interesu zadat 1999. godine, kada je politika vodjena tako da se vojska i policija povuku s Kosova, a posledica je da tamo dodje Kfor, odnosno NATO.