“To je obračun na vrhu američke politike, između republikanske većine u Predstavničkom domu Kongresa i demokratske administracije u Beloj kući. Ranije je demokratska većina optuživala predsednika Trampa, sada republikanska većina optužuje Bajdena, ali to je njihova unutrašnja politika u koju nemam želju a ni obavezu da se mešam”, rekao je Jeremić listu Danas.

Nekadašnji predsednik Generalne skupštine UN je rekao da su SAD “ozbiljna država” i ocenio da u slučaju da s njim u vezi postoji bilo kakva sumnja, “sigurno ne bi preko medija” bivao pozivan u Kongres, već bi mu poziv stigao iz pravosuđa.

“To se nije dogodilo, niti će se dogoditi, jer se ovde radi isključivo o političkom sukobu centara moći u SAD”, rekao je Jeremić.

Potvrdio je da kao bivši predsednik Generalne skupštine i kandidat za generalnog sekretara UN ima kontakte “u samom vrhu političkog i poslovnog establišmenta i u Americi i u Kini, kao i u Evropi i mnogim drugim krajevima sveta”.

“Te će veze biti i te kako od koristi kada budemo Srbiju podizali iz blata u kog ju je gurnuo aktuelni režim”, dodao je predsednik Narodne stranke.

On je ocenio da su saslušanja pred parlamentom “nesumnjivo dobra praksa u demokratskim državama”.

“Zamislimo da je u Srbiji moguće organizovati anketni odbor u skupštini u kojem bi recimo Miroslav Aleksić ili Vladimir Gajić mogli da ispituju neku od afera koje su potresle državu i javnost, poput slučaja ‘Jovanjica’ ili povezanost vrha države sa navijačkim grupama i njihovim vođama osuđenim za teška krivična dela”, rekao je Jeremić.

Nadzorni odbor Predstavničkog doma Kongresa SAD, u kojem opoziciona Republikanska stranka ima većinu, zatražio je od bivšeg šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića dokumentaciju u vezi sa sinom predsednika SAD Hanterom Bajdenom, objavio je ranije En-Bi-Si njuz. 

Pismo na pet stranica, u čiji posed je došao taj medij, poslato je Jeremiću, predsedniku opozicione Narodne stranke koji je bio predsednik Generalne skupštine UN od 2012. do 2013. godine.

Predsedavajući Odboru Predstavničkog doma za nadzor i odgovornost, republikanac Džejms Komer nazvao je Jeremića “ključnim svedokom u istrazi” poslova članova porodice američkog predsednika Džozefa Bajdena.