Jeremić je, gostujući na televiziji Nova S, ocenio da bi na taj način predsednik Srbije Aleksandar Vučić “dobio od Zapada apsolutno odrešene ruke za svoju nedemokratsku vladavinu, kakvu je sprovodio i prethodnih 11 godina”.

“Ko god želi da doživi evropsku budućnost Srbije trebalo bi da svim srcem, iz sveg glasa, rukama i nogama bude protiv potpisivanja ovog sporazuma. Procesi koji su u toku poslednjih 10 godina udaljavaju Srbiju od EU, a potpisivanje ovog sporazuma bi te procese značajno ubrzalo”, rekao je Jeremić, a prenela Narodna stranka u saopštenju.

On je ocenio da bi Vučić ili neko ko u njegovo ime potpiše taj sporazum, “preko noći postao heroj” u Briselu, Vašingtonu, Berlinu, Parizu i dobio tretman sličan onom koji u tim prestonicama ima predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski”.

“Ako bi postao heroj Zapada, tada bi sa punim kredibilitetom mogao da kaže: ‘Uradio sam vam ono što niko nije verovao da će neko iz Srbije uraditi, a sada vam kažem hajde da završimo i nefunkcionanost Bosne i Hercegovine’. Poverovali bi mu, a on bi tražio recimo pet godina da to uradi, ali da ga ne opterećuju sa ‘sitinicama’ poput slobode medija ili vladavine prava”, ocenio je predsednik Narodne stranke.

Jeremić je naveo da se Vučić, nakon što bi dobio Legiju časti i nakon što bi mu Ursula fon der Lajen u Beogradu čestitala zbog “istorijskog koraka”, sigurno ne bi probudio i odlučio da se promeni i uvede demokratiju, nego bi nastavio da vlada kao i do sada.

On je ocenio i da je Srbija danas “na ivici ambisa i na korak od nacionalne katastrofe” i sleda događaja koji bi imao “nesagledive posledice po mir i stabilnost u regionu”, kao i na društvene okolnosti u Srbiji na duži niz godina.

“Zato pozivam sve proevropski orijentisane građane, sve evroskeptike, kao i sve koji nemaju određen stav o Evropi ili Rusiji, da zarad budućnosti svoje dece, mira i stabilnosti, i očuvanja dostojanstva zajednički stanemo u zid otpora potpisivanju ovog katastrofalnog sporazuma, kako ne bismo do kraja života živeli sa pečatom srama”, rekao je Jeremić.

Naveo je da je Predsedništvo Narodne stranke donelo jednoglasnu odluku da od danas prioritet u delovanju stranke bude “sprečavanje katastrofe i veleizdaje”, kao i da “suspenduje sve političke razlike i pruži ruku svima koji se bore protiv potpisivanja papira koji bi ostavio tragične posledice na generacije koje su pred nama”.

“Otvoreni smo za saradnju sa svim političkim organizacijama kojima je cilj sprečavanje takvog scenarija. Priključili smo se inicijativi za sazivanje vanredne sednice skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, a pored institucionalnih koraka, potrebno je pozabaviti se i vaninstitucionalnim vidovima pružanja otpora”, rekao je Jeremić.