On je, posle razgovara sa građanima koji su potpisivali tu inicijativu, kazao novinarima da na to poziva političke organizacije koje se zalažu za teritorijalnu celovitost Srbije, ali i one koje su za princip demokratskog odlučivanja po kojem odluke donose građani a ne jedan čovek.

Pozvao je da podrže tu inicijativu, kako je prenela Narodna stranka, i one koji žele da “vide leđa režimu što pre”.

Kazao je i da mu “nisu jasni oni koji traže hitne prevremene izbore na kojima će režim sigurno pobediti”, što je, kako je dodao, jasno svakome ko i površno prati političku scenu, a istovremeno se protive referendumu na kojem će režim sigurno biti poražen.

“To je teško drugačije shvatiti nego kao računicu da se posle takvih izbora uđe u vlast sa režimom… ili možda da se dobije malo više poslanika i marginalno poboljša položaj u parlamentu”, rekao je on.

Smatra da “obe takve računice” nisu u interesu građana, niti su moralno prihvatljive.

Istakao je da jedino što je u interesu građana jeste da, kako je je kazao, “Vučiću budu vezane ruke da počini veleizdaju” po pitanju Kosova i Metohije i da mu konačno “bude nanet prvi poraz”.

Prema njegovim rečima, posle tog će doći i drugi poraz na parlamentarnim izborima, “i potom konačan pad s vlasti”.

Kazao je i da je “referendum danas jedini izborni proces na kojem Vučićeva vlast može biti poražena”, te dodao da “režim ne može da pokrade” njegove rezultate.

“Većina naroda se protivi ’francusko-nemačkom’ sporazumu, pa ni mašinerija vlasti ne može da ukrade toliko glasova uz sve ucene, manipulacije i prevare”, rekao je Jeremić.

Naveo je da bi vlast posle izbora “koji bi bili uskoro održani, i ako bi joj nedostajalo nekoliko poslanika” ima većinu, mogla da pronađe neke koji se danas izdaju za opoziciju da, kako je kazao, “uskoče u koaliciju sa Srpskom naprednom strankom“ i budu deo nove vladajuće većine.

Naveo je da građani dobro reaguju na inicijativu Narodne stranke za raspisivanje referenduma i da daju potpise, te da svakog dana u drugom gradu razgovaram sa velikim brojem građana.

“Čak i oni koji se isprva protive našoj inicijativi i veruju Vučićevoj propagandi, jer im nisu dostupni mediji na kojima se može čuti kritika vlasti, daju svoj potpis kada im se argumentovano objasni da je vlast ugazila u izdaju Kosova i Metohije“, rekao je Jeremić.