“Rešavanje pitanja Kosova i Metohije danas je najvažnije nacionalno pitanje. Ne smemo dozvoliti da budemo prva generacija koja će mirno gledati kako jedan čovek u naše ime čini veleizdaju. Ako mu to prođe, istorija će nas sve pamtiti kao njegove saučesnike”, rekao je Jeremić u Mionici, gde je osnovan opštinski odbor Narodne stranke.

Kako je danas saopšila ta stranka, Jeremić je naveo da je Vučić prihvatanjem “francusko-nemačkog” plana počinio fatalnu grešku, i da je to prihvatio jer je “ucenjen kriminalom a dokazi su mu stavljeni na sto”, i dodao da će odbacivanje tog sporazuma biti prva u nizu domina koje će pasti i neminovno dovesti do promene vlasti u Srbiji.

“Sličnu grešku je napravio Milo Đukanović kada je udario na Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori. Usledile su litije, gubitak lokalne vlasti u Podgorici i na kraju slom na predsedničkim izborima. To će se dogoditi i u Srbiji”, rekao je Jeremić.

On je dodao da “francusko-nemački” plan predviđa da Srbija i Kosovo budu jednaki, a pošto je Srbija država, onda ona pristaje da i Kosovo bude država, što znači faktičko priznavanje južne srpske pokrajine kao nezavisne države.

“Referendum je jedini način da to sprečimo i zato Narodna stranka širom Srbije prikuplja potpise građana za raspisivanje referenduma. Potrebno nam je 100.000 potpisa, a kada ih skupimo, skupština će morati da tu inicijativu verifikuje, nakon čega ide obavezujući referendum. Kada na referendumu narod odluči, vlast će morati uskladi svoju politiku sa narodnom voljom”, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da će u suprotnom Kosovo, prema “francusko-nemačkom” sporazumu, uskoro ući u Unesko, Interpol, NATO i na kraju u UN.

“Ako Priština uđe u UN, onda više ništa neće stajati na putu stvaranja Velike Albanije ujedinjenjem Kosova i Albanije, za šta se zalažu njihovih čelnici i 74 odsto građana Albanije i više od 60 odsto ljudi na Kosovu i Metohiji”, rekao je Jeremić.

On je istakao da “besramno obmanjuju svi koji daju rok za ulazak Srbije u EU” i tvrde da je članstvo moguće u narednih nekoliko godina.

“Čak i kada bi Srbija, daleko bilo, sutra istovremeno priznala Kosovo, prihvatila ukidanje Republike Srpske, uvela sankcije Rusiji i dozvolila iskopavanje litijuma gde god stranci požele  – ne bi se ni korak približila ulasku u Evropsku uniju, jer ona nema nameru da se širi u dogledno vreme. O tome govori tužan primer Severne Makedonije, koja je pristala da promeni i naziv države, a sada Bugari negiraju njihov identitet i traže da im učestvuju u promeni ustava”, rekao je Jeremić.

Potpredsednik Narodne stranke Vladimir Gajić rekao je da Srbija klizi ka ponoru iz kojeg će teško moći da se izvuče ako se nešto brzo ne učini.

“Ciceron je rekao da država može da istrpi i budalu na vlasti, ali izdajnika nikako, a Vučić je primer izdajnika”, rekao je Gajić.

On je istakao da je Narodna stranka “jedina koja ne pravi kompromise sa svojim stavovima, opredeljenjima i uverenjima, niti ih prodaje”, i dodao da “narod to sve više prepoznaje i zato joj poklanja poverenje”.

Za predsednika Opštinskog odbora Narodne stranke Mionica izabran je Aleksandar Mitrović, navedeno je u saopštenju.