“Ko nije spreman da to vidi i prizna, taj gura glavu u pesak. Referendum o francusko-nemačkom plan, kojim je predviđeno da se Srbija saglasi sa nezavisnošću Kosova i Metohije, jeste jedini izborni proces u kojem Vučić danas može da izgubi”, rekao je Jeremić novinarima u Kragujevcu, gde je razgovarao sa građanima koji su potpisivali inicijativu za referendum.

Jeremić je naveo da je francusko-nemački plan jedini tanak led na kojem je danas Vučić nestabilan i ako mu bude dozvoljeno da pređe preko tog tankog leda – očekuje ga siguran put i mnoge godine vlasti.

“Zato Narodna stranka skuplja potpise. Do sada je više od 20.000 građana svojim potpisom podržalo inicijativu za raspisivanje referenduma i nastavićemo da ih skupljamo dok ne skupimo neophodnih 100.000 potpisa”, dodao je Jeremić, a saopštila Narodna stranka.

On je kazao da se Vučić ne oglašava o referendumu, jer se nada da će ignorisanjem ta stvar nestati i da neće biti potrebe da se o tome izjašnjava.

Upitan o nedeljnim izborima koje organizuje prištinska vlast, Jeremić je odgovorio da je reč o očiglednom fijasku Vučićeve privatne kosovske politike koju vodi već 10 godina van ustavnih ovlašćenja.

Jeremić je naveo da nije veliki optimista u vezi sa stvaranjem Zajednice srpskih opština (ZSO), jer na nju, i ako bude formirana, Srbi neće moći da se oslone.

“Priča o ZSO je trebalo da bude završena još pre 10 godina, kada je Vučić po briselskim sporazumima rasformirao institucije države Srbije na Kosovu i Metohiji i dobio obećanje da će zajednica biti formirana, ali se to nije dogodilo ni posle 10 punih godina”, rekao je Jeremić.

Građani mogu da podrže inicijativu za raspisivanje referenduma i na sajtu sacuvajmokosovo.rs