Kuća Colman (Tzolman) je vrednost pečata kojima su uz pomoć igala tetovirani brojevi na telu logoraša procenila na 30.000 do 40.000 dolara, a najveća ponuda u utorak je bila 1.810 dolara.

Aukcija je zakazana za 9. novembar, prenose izraelski mediji.

Na veb-sajtu aukcijske kuće je objavljeno da se radi o „originalnim pečatima korišćenim za tetoviranje brojeva zatvorenicima Aušvica -najšokantnijem predmetu holokausta“.

Uz pečate se prodaju i instrukcije nemačkog proizvodjača Eskulap (Aesculap) za žigosanje stoke.

Kako se navodi, pečati za stoku su bili deset puta veći, tako da navodno nema sumnje da su ovi manji proizvedeni za tetoviranje zatvorenika.

Na prodaju je ponudjen treći komplet pečat koji je preživao rat, a jedan je u vojnom muzeju u Sankt Peterburgu, a treći u bivšem logoru Aušvic.

Memorijalni muzej holokausta u SAD je potvrdio da su takvi pečati korišćeni da se obeleže zatvorenici serijskim brojem za identifikaciju iglama dugim jedan santimetar. Nacisti su potom utrljavali mastilo.

Memorijalni centar holokaust Jad Vašem u Izraelu je osudio prodaju pečata i doveo u pitanje njihovu autentičnost.

Fotografija koju je objavila aukcijska kuća nije dovoljan dokaz, zaključio je Jad Vašem.

Predsedavajući Jad Vašema Dani Dajan je objavio na Tviteru da taj centar ne kupuje predmete iz doba holokausta da ne bi ohrabrivao pohlepne trgovce.

„U principu Jad Vašem se suprotstavlja postojanju tržišta za jevrejske i nacističke predmete iz vremena holokausta i zato ih ne kupuje“, napisao je Dajan, dodavši da je na sreću broj predmeta poklonjeni Jad Vašemu deset puta veći od onih koji se prodaju.

Rabin Menahem Margolin, predsedavajući Evropske jevrejske asocijacije je optužio aukcijsku kuću da pokušava da profitira od pečata i napisao pismo ministru pravde Izraela da zaustavi „ gnusnu prodaju“.

Do sada medjutim aukcijska kuća nije identifikovala onoga ko je ponudio pečate.

Ona obično prodaje jevrejske tekstove i istorijske dokumente, piše Džeruzalem post.

Predsedvajući te kuće Meir Colman (Meir Tzolman) je medjutim rekao da je cilj prodaje pečata povećanje svesnosti o holokaustu.

„Ja sam poslednji koji potcenjuje i umanjuje holokaust.Želim da osiguram da predmet stigne u prave ruke i ne nestane sa stranica istorije“, rekao je Colman za lokalnu radio stanicu.