Kineski univerzitet u Hongkongu rano jutros skinuo je “Boginju demokratije”, statuu napravljenu po uzoru na originalnu koju su podigli studenti umetnosti i doneli na trg neposredno pre intervencije vojske 1989. protiv demonstranata.

Uklanjanje spomenika svedoči o nastojanju vladajuće Komunističke partije da izbriše krvave dogadjaje iz javnog sećanja u trenutku kada Peking nastoji da uguši svako demokratsko izražavanje u Hongkongu.

U četvrtak je univerzitet u Hongkongu uklonio osam metara visoku statuu “Stub srama”, koja prikazuje 50 izlomljenih tela nagomilanih jedno na drugo, izradjenu u znak sećanja na isti dogadjaj.

Kineski univerzitet je u saopštenju potvrdio uklanjanje statue i rekao da nikada nije odobrio njeno izlaganje i da nijedna organizacija nije preuzela odgovornost za njeno održavanje i upravljanje.

I Univerzitet Lingan je uklonio reljefnu memorijalnu skulpturu posvećenu sećanju na pokret 4. juna.

Odluka univerziteta zasnovana je na “ukupnoj zaštiti univerzitetske zajednice posle nedavne procene”, javila je vladina radio televizija Hongkong.

Honkonške vlasti suzbijaju političko neslaganje uz primenu Zakona o nacionalnoj bezbednosti koji je izgleda usmeren na veliki deo prodemokratskog pokreta.

Hongkong i Makao ranije su bila jedina mesta na kineskom tlu gde su dozvoljene komemoracije dogadjaja na Trgu Tjenanmen.

Poslednje dve godine godišnjie bdenje uz sveće u Hongkongu zabranile su vlasti, koje su kao razlog navele rizik okupljanja zbog pandemije korona virusa.