Od ponedeljka je u sukobima demonstranata i pripadnika snaga bezbednosti ubijeno najmanje osam demonstranata a 170 je povredjeno, prema izjavama lekara.

U ponedeljak je general Abdel Fatah al Burhan raspustio vladu koja je trebalo da obezbedi prelazak na demokratiju, uhapsio premijera, ministre i visoke civilne zvaničnike.

Savet bezbednosti UN je danas zatražio vraćanje prelazne vlade predvodjene civilima u zemlji koja je pre dve godine izašla iz 30-ogodišnje diktature.

Večeras je dvoje demonstranata u kritičnom stanju i moglo bi da bude još mrtvih, ali je teško uspostaviti kontakt sa predgradjem Kartuma gde su se odigrali sukobi, naveo je Lekarski odbor.

U tom predgradju odvojenom od glavnog grada Sudana Nilom, snage bezbednosti su pucale sa gumenim mecima i upotrebili suzavac na demonstrante. Bilo je sukoba i u kvartu Buri u istočnom delu glavnog grada.

Čim je objavljeno da je izvršen puč pristalice prelaska vlasti na civile su izašle na ulice podigli barikade, palili gume na ulicama Kartuma.

Oni su danas branili svoje blokade u nameri da blokiraju zemlju kampanjom civilne neposlušnosti na koju su pozvale gotovo sve opozicione partije, sindikati i druga udruženja.

Ostalo je otvoreno samo nekoliko pekara, dok su prodavnice, banke i restorani zatvoreni.