Jovanović je agenciji Beta kazao da je već trebalo da ostavke podnesu premijerka Ana Brnabić i ministri prosvete i unutrašnjih poslova, Branko Ružić i Bratislav Gašić.

“Da u njima ima imalo ljudskosti, izjavili bi saučešće porodicama i podneli ostavke bez obzira jesu li ili nisu krivi. Umesto toga oni krivce za tragedije traže u građanima i uticaju zapadnog ili istočnog faktora. Njihova poruka je da su svi krivi, a samo su oni bezgrešni”, naglasio je poslanik.

Jovanović je rekao da predsednik Srbije i Srpske napredne stranke, Aleksandar Vučić, i ove teške trenutke koristi za širenje mržnje i pretnji i da čak odlučuje ko više nikada neće “videti bela dana”.

“Ova vlast ne zna za moral i odgovornost. Oni odgovornost za sopstvene greške prebacuju na druge i to neće pomoći ni njima ni građanima. Da bi se nešto promenilo, neko mora da prihvati odgovornost za sopstveno činjenje, odnosno nečinjenje”, ocenio je Jovanović.

Upitan kako komentariše to što se gradonačelnik Aleksandar Šapić već treći dan ne oglašava povodom dva masovna ubistva na području Beograda, Jovanović je kazao da Šapić može da bude gradonačelnik samo u “konstrukciji užasa” Aleksandra Vučića.

“Ovo je zemlja koja ne postoji i samo u takvoj situaciji Šapić može da bude gradonačelnik, a Brnabić premijerka. Jedan od Vučićevih najbližih saradnika je i Safet Pavlović iz Žagubice koji teroriše celo Homolje. Pavlovićevi saradnici su osuđivani za najteža krivična dela. Takvih ‘pavlovića’, koje je poromivisao Vučić, ima na stotine širom Srbije. Između Safeta Pavlovića i Aleksandra Vučića ne postoji nikakva razlika”, ocenio je Jovanović.

Na pitanje da li će nove mere Vlade Srbije uticati na smirivanje situacije, Jovanović je kazao da Vučić ne sme da “udari” na svoje najbliže.

“Vučić je morao danas da kaže da će na nacionalnim frekvencijama biti zabranjeni rijaliti programi u kojima se promovišu nasilje, kriminal i prostitucija. Dobra je odluka da se oduzima oružje, ali da se krene od Pavlovića, Peconija, Vučićevih kumova i njima sličnih”, naveo je poslanik.

Optužio je predsednika Vučića da svakim svojim javnim nastupom mržnjom “natapa” građane Srbije.

“I sad se čudi što deca ubijaju decu. I ne pada mu napamet da se pogleda u ogledalo i zapita: ‘Ima li krivice u meni?’. Vučić i njegova ekipa se sada suočavaju s onim što su proizvodili u poslednjih deset godina. Zbog takvog ponašanja vrha vlasti čeka nas eksplozija besa i pitanje je kako će se to kontrolisati. Bilo bi dobro kada bi mogli da se svi zaustavimo na jedan dan i da se probudimo iz ovog košmara. Ali to se neće desiti jer je pohlepa za novcem i vlašću jača od razuma”, zaključio je poslanik Jovanović.

U protekla tri dana u Srbiji je ubijeno 17 ljudi, a 25 teže ranjeno. Među stradalima je najviše dece.