Jovanović je novinarima pred početak sednice u Majdanpeku rekao da su pozive odbili predsednik opštine Majdanpek Dragan Popović, ministarke Zorana Mihajlović i Irena Vujović, predstavnici kompanije “Zidjin” i članovi odbora iz vladajuće Srpske napredne stranke.

“Državne institucije i oni koji su dobili najveću podršku naroda na aprilskim izborima, vladajuća stranka, oni su odbili da učestvuju u ovom odboru. Mi ćemo svakako održati sednicu, bez obzira da li imamo kvorum ili ne, ali verovatno nećemo moći da donosimo odluke”, rekao je Jovanović.

Kazao je da je sednica zakazana u Majdanpeku jer gradjane “niko nije pitao da li žele da im se ruši planina Starica”, navodeći da ništa o tome nisu znali “sve do 2. juna kada je došlo do eksplozije na planini, bez da je iko ikoga upozorio”.

Cilj sednice je, kako je kazao, da se rasvetli slučaj sa svih strana i da budu doneti neki zaključci i da se vidi šta su sledeći koraci i dodao da je sednica odbora otvorena i za gradjane koji žele da učestvuju.

Naglasio je da oni nisu protiv rudnika, da su danas u rudarskom kraju, ali podsetio je da ne znaju gde su granice rudnika, da ne znaju šta je eksploataciono polje i istakao da to žele da saznaju.

Jovanović je ocenio da je dinamika eksploatacija takva da “što bi neko kopao za deset godina, kineska kompanija to kopa za dan” i istakao je da je problematično što “Zidjin” postaje i krajnji vlasnik zemljišta koje eksploatiše.

“(Planina) Starica je simbol svega što će se dešavati u budućnosti. Ako padne Starica, pašće sve”, ocenio je on.

Govoreći o sinoćnom saslušanju u policiji u Majdanpeku, povodom dešavanja na Starici, Jovanović je rekao da je pitao policajce da li su u stanici tukli privedene aktiviste, ali da su mu rekli da “koliko znaju – nisu”.

On je zatražio da se dostave medicinski izveštaji i da neko stupi u kontakt, da izadju pred kamere i da se vidi da li imaju neke povrede.

Članica tog odbora iz Narodne stranke Ivana Parlić izjavila je da oni osnovano sumnjaju da se na planini Starica “radi o okupaciji” i da odbor neće stati sa radom dok se ta stavka ne razjasni.

“Da li ova vlast donosi akte u funkciji interesa stranih kompanija ili je vreme da zaštiti svoje gradjane? Da li se ovde radi o okupaciji, ili o nekim navodnim značajnim projektima kako to kaže Zorana Mihajlović”, upitala je ona.

Član odbora iz Ujedinjenih, Dejan Bulatović kazao je da je poziv za tu sednicu svima uredno poslat, i da “nije u redu što nisu svi došli u grad koji je ugrožen”.

“Danas, zatvoriti oči pred Majdanpekom i nepoštovati ovaj odbor Skupštine Srbije govori da ih je baš briga za gradjane Srbije i Majdanpek”, kazao je Bulatović i pozvao Jovanovića da nastavi sa održavanjem sednica u gradovima u kojima postoje problemi.

Član odbora iz Zeleno-levog kluba, Djordje Pavićević istakao je da je jedan od važnijih problema i što “vlast neće da kaže kakav je plan za Staricu”.

“Zašto je problem da ako je sve u redu, ako je u pitanju samo sanacija kako piše u njihovim planovima, zašto nam ih ne pokažu”, upitao je on i dodao da će pokušati da nateraju vlast da pokaže sve ono što zaista planiraja da radi na planini Starica.