Jovanović je za agenciju Beta rekao da ta odluka ne može biti pozitivna, jer nema mnogo vremena do tih izbora, zbog čega je opozicija “dovedena u situaciju da mora brzo da reaguje”.

“Ana Brnabić i Aleksandar Vučić su uradili ono što sam mislio da će uraditi – da nam pojedu vreme i onda da nas zavaravaju nekom pričom da će lokalni izbori biti u septembru i tako dalje, pa su onda uradili ovo što su danas uradili – spakovali sve izbore 2. juna. To opoziciju dovodi u situaciju da mora brzo da reaguje. Biće sve poznato posle sastanka danas popodne”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, Brnabić se “čas kune u Ustav, čas ga gazi”.

“Zato je bitno bilo da kamere budu sve vreme prisutne za vreme vođenja razgovora, da bi narod video ko šta govori, a ne da prepričava Brnabić nakon toga šta je bilo na sastanku. Kolege iz koalicije govore jedno, a ona drugo. Ovo što ona radi, nema ni u Kolumbiji. Igraju se sa Ustavom, igraju se sa narodom, sa životima ljudi. Igraju se sa svima nama”, kazao je Jovanović.

Ocenio je da bi, da se opozicija, uključujući “Srbiju protiv nasilja”, desnicu i sve druge ujedinila na vreme – “Beograd u decembru bio slobodan grad”.

“Krajnje je vreme da svi koji se ovde bave politikom i koji su aktivni u javnom životu – ovo možemo da menjamo samo zajedno. To podrazumeva da ostavimo svoje interese, ambicije i ideologije na stranu i da samo svi zajedno – bila odluka bojkot ili ne, možemo da smenimo Aleksandra Vučića, sve ostalo je gubljenje vremena”, rekao je Jovanović.

Kazao je da će, kakva god odluka da bude o izlasku na izbore, Ekološki ustanak nastaviti da poziva ljude na zajedništvo, naglašavajući da je to jedini način da se dođe do uspeha.

 

Parandilović: Predložiću kolegama iz opozicije da izađemo na izbore 2. juna

Poslanik koalicije Srbija protiv nasilja i predsednik stranke Novo lice Srbije Miloš Parandilović izjavio je danas da će kolegama iz opozicije predložiti da se izađe na izborima koji će biti održani 2. juna. 

Parandilović je agenciji Beta kazao da je odluka Ane Branbić i Aleksandra Vučića da se 2. juna objedine svi gradski i lokalni izbori očekivana. 

“Bojkot izbora je besmislen. Smatram da opozicija mora da se bori. Niko za Srbijom neće zaplakati ako nama do nje nije stalo. Na sednici predsedništva Srbije protiv nasilja predložiću da učestvujemo na izborima 2. juna”, rekao je on. 

Upitan da li očekuje da će vlast primeniti preporuke ODIHR-a o izbornim uslovima, Parandilović je rekao da će Srpska napredna stranka (SNS) u praksi i dalje sprovoditi teror i da je opoziciju dovela pred svršen čin. 

“Teror je mehanizam vladavine Vučića i SNS-a, i sve ostalo će biti šminka za Evropu i svet. Pod Vučićem i SNS-om u Srbiji nikada neće biti demokratskih izbora. Oni su objedinjavanjem izbora za 2. juni odradili još jedan manevarski potez računajući da opozicija ne sme sebi da dozvoli luksuz da bojkotuje još jedne lokalne izbore jer bi to značilo ubistvo u pojam opozicionog biračkog tela”, ocenio je on. 

Parandilović je rekao da opozicija s “brzom i ekspresnom” kampanjom i s jakim kandidatima sa gradonačelnike i predsednike opština može da pobedi SNS u Beogradu i u još desetak gradova i opština.

 

Ponoš: Ponudu Brnabić ne bih prihvatio ali o tome će zajednički odlučiti Srbija protiv nasilja

Predsednik stranke Srce centar Zdravko Ponoš izjavio je da današnja ponuda za izbore predsednice Skupštiine Srbije Ane Brnabić nije dobra i stranka koju vodi ne bi je prihvatila ali će o tome odlučivati koalicija Srbija protiv nasilja.

“Što se mene tiče koalicija može još večeras da izađe sa stavom. Kasno je za sreću, rano za tugu”, ilustrovao je Ponoš, u izjavi za TV N1, navodeći da nema razloga za sreću u Srbiji sa sadašnjim vlastima i da je koalicija SPN dala maksimalni doprinos u razgovorima o izbornim uslovima.

On je naglasio da je SPN nastupala čvrsto u razgovorima i da je predlog vlasti posledica pritiska koalicije, kao i da je važno da se njeno jedinstvo očuva.

Takođe je naveo da su se do sad koordinisale aktivnosti sa koalicijom Nada i da sa tom praksom treba nastaviti.